Vesti

0

Američki ambasador u BiH: Podrivanje Dejtonskog sporazuma može dovesti do novih sankcija

Autor: AO

Izvor: Beta

Američki ambasador u BiH: Podrivanje Dejtonskog sporazuma može dovesti do novih sankcija

Izvor: Foto: Beta, AP / Radivoje Pavicic

"Mora se poštovati Dejtonski mirovni sporazum i mir, a ultimatum i blokade nisu dobar način da zemlja napreduje", kazao je Nelson u emisiji "Jedan" Javnog servisa BiH – BHT.

On je istakao da je s Dodikom sinoć razgovarao o potencijalnim posledicama aktivnosti kojima bi se podrivao dejtonski mir.

"Te posledice vidimo u ekonomskoj oblasti i u sve većem odlasku mladih porodica iz BiH. Te bi se posledice, takođe, ogledale u novim sankcijama", naveo je američki ambasador.

Prema njegovim rečima, u Vašingtonu vladavina zakona diktira odgovor na bilo kakve aktivnosti, koje jasno podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

"Taj sporazum je nešto što ljudi podržavaju širom ove zemlje i 25 godina taj sporazum je tu i treba se, iznad svega, poštovati", kazao je Nelson.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li je BiH ugrožena poslednjom političkom krizom nastalom posle odluke Ustavnog suda BiH, prema kojoj vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem ima država, a ne entiteti, ali je naveo da je jedna i jedinstvena BiH strateški interes SAD.

"Samo takvu državu podržavaju u Vašingtonu. Dejtonski ustav bio je čvrsta početna tačka za BiH pre 25 godina. To nije završen ustav i bilo je potrebnih modifikacija. I dalje će biti potrebne modifikacije kako BiH bude sledila svoje ambicije, a to je da se integriše u evroatlantsku zajednicu zemalja", istakao je Nelson.

Prema njegovim rečima, rešenja za različite stavove u vezi sa Ustavnim sudom BiH treba tražiti u Parlamentu.

"Ne treba ih tražiti kroz pretnje nekog entiteta ili političkog lidera, ultimatume ili opstrukcije. Ovo su, dakle, veoma važne promene o kojima treba razgovarati i koje treba provesti na način na koji će svi lideri to podržati. Za to je potreban kompromis koji će se zasnivati na konsenzusu", dodao je on.

Američki ambasador je istakao da je Ustavni sud ključni stub državnih institucija, te da on u svakoj demokratiji tumači ono što Ustav kaže.

"Taj sud mora funkcionisati slobodno od bilo kakvog političkog uticaja", naveo je Nelson.

On je dodao da su međunarodne sudije u Ustavnom sudu dodate izvornom Ustavu, kako bi se dale garancije da će Ustavni sud biti objektivan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR