Najnovije vesti
Vesti Svet
Da li je Tramp ponudio POMILOVANJE ASANŽU u zamenu za uslugu? Bela kuća sve negira, ali evo šta se KRIJE IZA SVEGA

Da li je Tramp ponudio POMILOVANJE ASANŽU u zamenu za uslugu? Bela kuća sve negira, ali evo šta se KRIJE IZA SVEGA

Dan nakon što je američki predsednik Donald Tramp izdao naredbu o pomilovanju za 11 ljudi, među kojima je i bivši guverner Rod Blagojević, u vestima se našlo još jedno ime - Džulijan Asanž.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Džulijan Asanž profimedia-0492529702 Foto: Profimedia
Džulijan Asanž profimedia-0492529702

Prema rečima Asanžovih advokata, Tramp je ponudio da se Asanžu "oproste gresi", ukoliko on kaže da Rusija nije imala veze sa krađom mejlova Demokratske partije, koje je objavio "Vikiliks" 2016. godine.

Bela kuća je to negirala, ali dokazi ukazuju na to da u tvrdnjama Asanžovih advokata možda ima istine.

Edvard Ficdžerald, branilac Asanža rekao je pred sudom u Londonu, da će dostaviti dokaze koji potvrđuju da je nekadašnji republikanski kongresmen iz Kalifornije Dejna Rorabaker obećao Asanžu pomilovanje ili neku drugu uslugu u vezi sa američkim optužnicama, ukoliko ga snabde informacijama koje mogu da Rusiju oslobode odgovornosti za hakovanje mejlova Demokratske partije 2016. godine.

Podsetimo, Džulijan Asanž u Londonu služi 50-nedeljnu kaznu zatvora zbog izbegavanja izručenja Švedskoj koja ga je tražila zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a preti mu izručenje Americi koje j eprotiv njega podigla niz optužnica.

Džulijan Asanž
Foto: Profimedia
Džulijan Asanž

Ficdžerald je rekao da mu je drugi Asanžov advokat Dženifer Robinson dostavila izjavu koja pokazuje kako je Rorabaker išao da se vidi sa Asanžom "prema instrukcijama predesednika".

- On mu je nudio pomilovanje ili neki drugi način da se izbavi, ako gospodin Asanž kaže da Rusija nije imala ništa sa curenjem mejlova DNC (Nacionalnog komiteta Demokratske partije).

"Vašington post" navodi da sve ovo treba uzeti sa rezervom, ali i da to treba da se odnosi i na izjavu Bele kuće koja se distancirala od Rorabakera.

Pročitajte još

- Predsednik jedva poznaje Dejnu Rorabakera, osim što zna da je bivši kongresmen. Nikada mu se nije obraćao o ovoj temi ili gotovo bilo kojoj temi. To je potpuna izmišljotina i potpuna laž. Ovo je verovatno još jedna prevara i potpuna laž demokrata - rekla je sekretarka Bele kuće Stefani Grišam.

Međutim, postoji i poznata pozadina događaja.

Rorabaker je u avgustu 2017. godine posetio Asanža u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gde je bio u azilu. Rorabaker je rekao tada da je za vreme tog sastanka dobio izuzetno bitne informacije i da je želeo da Trampa o tome obavesti. Ukazao je na to da informacije potvrđuju da Rusija nije odgovorna za hakovanja 2016. godine.

Donald Tramp
Foto: Stefani Reynolds / EPA;
Donald Tramp

Tada se prvi put u javnosti i pominjao mogući oproštaj Asanžu. Nakon toga, rekao je za "Dejli koler" : „Ako nam (Asanž) učini veliku uslugu, očigledno će morati da bude pomilovan i moći će da napusti ekvadorsku ambasadu“.

Zatim je "Volstrit žurnal" iz septembra 2017. izvestio da je kongresmen promovisao takav dogovor u Beloj kući.

Rorabaker je navodno preneo tu ideju o sporazumu tadašnjem šefu Bele kuće Džonu Keliju, koji je odbio da ga prosledi Trampu. U to vreme Rorabaker je odbio da potvrdi ili negira izveštaj.

Pročitajte još

U međuvremenu se Rorabaker javno bunio da Trampovi pomoćnici blokiraju njegov sastanak sa Trampom i to je potrajalo do kraja 2018. godine. U novembru Rorabaker je izgubio na izborima za Kongres.

Međutim, utvrđeno je da se Rorabaker sreo sa Trampom i da su pričali nekih 45 minuta u Beloj kući, pre nego što je kongresmen, koji ima prijateljske stavove prema Rusiji, otišao da poseti Asanža, piše "Politiko".

To sugeriše da tvrdnja Bele kuće da Tramp jedva poznaje Rorabakera i da nije sa njim pričao o Asanžu ili nekoj drugoj temi, nije tačna.

Dejna Rorabaker
Foto: Profimedia
Dejna Rorabaker

Jasno je dakle, da je postojala barem neka komunikacija između Trampa i Rorabakera. To ne znači da je sigurno da je Tramp zapravo naredio Rorabakeru da Asanžu odnese takav predlog, kao što Asanžovi advokati tvrde. Ali Rorabaker je u najmanju ruku izneo takav predlog Asanžu, a znamo da je bar pokušavao da u to umeša Belu kuću.

Međutim, neke stvari se ne uklapaju. Prva je ta što Asanžovi advokati tvrde da mu je obećan oproštaj, "ako Asanž... kaže da Rusija nije imala ništa sa curenjem mejlova". Sam Asanž je već govorio da Rusija nema veze sa tim. Zašto bi bio nagrađen, ako to nije nešto novo.

Odgovor bi, prema Rorabakerovim komentarima bio taj da Asanž treba da dostavi "dokaze" koji to pokazuju. On je za "Dejli koler" rekao da Asanž nije želeo da dostavi te dokaze da ne bi ugrozio izvor.

Druga stvar je ta zašto bi Rorabaker, ako je radio po Trampovim instrukcijama, morao posle da ideju o pomilovanju prenese šefu kabineta Keliju? Ako je već sve bilo ugovoreno sa Trampom, zašto su ga ometali da se ponovo sastane sa njim?

Na ova pitanja tek treba da dobijemo odgovor.