U susret Gvarneri festu 1

Već punih 21 godinu u Banji Koviljači postoji i živi Zimska škola muzike, pod vođstvom profesora violine Vlade Markovića. Tokom januara i februara ove godine školu je pohađalo preko 70 mladih muzičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Hrvatske u uzrastu od osnovaca do mastera muzičke Akademije.

Uz profesora Markovića, sa polaznicima su radili: klavir – Julijana Šulović, Ružica Gojković, Ena Ovčina, kontrabas – LJubinko Lazić, violončelo – Dejan Travica, Teodora Crnogorac, violina – Jovan Rašković.

Za dvadeset dana boravka, mladi violinisti, violisti, violončelisti i kontrabasisti, uvežbavaju repertoar za takmičenja i program za narednu školsku godinu sa profesorima i uz klavirsku pratnju.

Na kraju seminara održavaju zajednički koncert svih polaznika. Ovakav vid rada sa mladim gudačima, kroz majstorske kurseve, odavno je prihvaćen u mnogim zemljama sveta i postao je dominantan pedagoški oblik rada, koji je intenzivan i podrazumeva primetno napredovanje.

Ovogodišnja zimska škola muzike protiče u pripremama za Gvarneri fest, međunarodno takmičenje gudača balkanskih zemalja koje će biti održano od 19. do 22. maja ove godine u Banji Koviljači.

Interesovanje je veliko naročito zbog bogatih nagrada i učestvovanja takmičara iz zemalja okruženja. Do sada su učešće potvrdili predstavnici iz šest balkanskih zemalja kao i mladi gudači iz Velike Britanije, SAD, Nemačke i Kine.

Međunarodno takmičenje gudača Gvarneri fest biće izuzetna prilika za najbolje takmičare da otpočnu svoju karijeru svirajući sa profesionalnim Beogradskim kamernim orkestrom.

To je prvi put da se na jednom takmičenju gudača drugi krug takmičenja održava uz pratnju orkestra. Na festivalu će učestvovati renomirani graditelji i majstori gudačkih instrumenata kao što su: Svetozar Bogdanoski, Panta Veličković, Miodrag Bogić, Mladen Sofrenić, Dejan Blagojević i Laslo Lakatoš. Oni će održati Panel na kome će predstaviti svoje instrumente i svoje umeće građenja i repariranja gudačkih instrumenata. NJihovi instrumenti će moći da se probaju i kupe uz popust od 20 procenata.

Drugi Panel biće posvećen pedagogiji gudačkih studija gde će eminentni profesori iz nekoliko zemalja iznositi svoja iskustva u radu sa mladim muzičarima.

Za posetioce Gvarneri festa, takmičare i njihove profesore, svako veče će biti organizovani programi klasične muzike koje će otvoriti Mostarski kamerni orkestar 19. maja. Na festivalu će nastupiti Kvartet Uvertira, violinisti Vladimir Marković i Jovan Bogosavljević, pijanistkinja Julijana Šulović i Orkestar harmonika Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari