Zvezdini debitanti u derbijima: Muslin izgubio pa osvojio duplu krunu, 1. marta i Jankovićevih 4:1, duža lista poraženih

Vreme čitanja: 6min | sub. 29.02.20. | 08:54

Kakav je skor trenera srpskog šampiona u debitantskim nastupima na večitim derbijima u poslednjih dvadesetak godina

Dejan Stanković je kao igrač bio više nego uspešan u svetkovini srpskog fudbala. Ne samo da je beležio pobede nad večitim rivalom, kako tokom omladinskog staža, tako i tokom seniorskog, već je igrajući za prvi tim čak četiri puta tresao mrežu crno-belih. Tri puta u prvenstvu i jednom u nacionalnom kupu. Ti podaci se pamte i ostaće zauvek zapisani u istorijskim knjigama srpskog šampiona, ali će u nedelju od 18 časova biti sklonjeni potpuno u drugi plan. Legendarnom igraču Crvene zvezde, Lacija i Intera, od 1. marta 2020. godine brojaće se samo trenerski derbiji. Mnogi treneri, posebno oni koji su dolazili iz inostranstva, na obe strane Topčiderskog brda, nisu bili svesni važnosti ove utakmice dok je nisu i sami iskusili. Sa druge strane, Dejan Stanković i Savo Milošević i te kako znaju šta ona znači srpskom fudbalu, pa se s toga i sa posebnom dozom respekta odnose prema njoj.

Pošto je Stankovićev trenerski debi u derbijima ovoga puta u prvom planu kompletne javnosti, želeli smo da se prisetimo kakva su iskustva imali njegovi prethodnici u poslednjih dvadesetak godina. Utisak i rezutat na debitantskim derbijima uvek su bili od velike važnosti za svakog trenera, ali su često znali da "zavaraju trag" kada su u pitanju budući rezultati. Bilo je trenera koji gubili u premijernim derbijima, a kasnije osvajali trofeje. Takođe, bilo je i onih koji su bili odlični u ovim mečevima, a kasnije se na klupi zadržavali svega nekoliko meseci.

Izabrane vesti

Krećemo od Slavoljuba Muslina, koji je uživao ogromnu popularnost među prsitalicama crveno-belih u oba mandata na klupi najtrofejnijeg srpskog kluba. Muslinov derbi nije bio uspešan. Bio je to 113. prvenstveni okršaj dva tima. Partizan je slavio sa 2:0 golovima Saše Ilića i Mateje Kežmana. Ipak, Muslinovoj Zvezdi je to bio jedini poraz u sezoni, pa je na kraju osvojila duplu krunu. Muslinov naslednik Zoran Filipović je kao trener u derbijima debitovao u novembru 2001. godine, kada je na stadionu Rajko Mitić bilo 0:0. Nekadašnji golgeter Crvene zvezde kao trener nije doživeo poraz u derbijima. Vodio je Zvezdu u još tri mečea i imao dve pobede, uz još jedan remi. 

Naredni Zvezdin trenerski debitant u derbijima bio je Ratko Dostanić. Njegov prvi meč je takođe završen bez golova, a odigran je u oktobru 2004. u Humskoj. Dostanić je u svom kratkom mandatu imao još jedan remi i to u aprilu 2005. godine, kada je bilo 1:1 na Marakani.

Valter Zenga je bio prvi stranac na klupi Crvene zvezde, a njegov debi u 125. večitom derbiju bio je gotovo perfektan. Crveno-beli su 15. oktobra 2005. godine slavili sa 2:0, a meč je obeležio sjajan pogodak Marka Perovića. Drugi Zengin derbi odigran je bez golova, u aprilu 2006. godine.

Dušan Bajević je debi na klupi Crvene zvezde odigrao bez golova, ali je potom u februaru 2007. godine doživeo pravu katastrofu na Marakani (2:4). Zato je start Boška Đurovskog bio impresivan. On je u aprilu i maju vodio tim na dva derbija i oba rešio u svoju korist. Debi je doživeo na “Marakani” u aprilu 2007. godine kada je Zvezda slavila sa 1:0 golom Milana Purovića. Mandat na klupi crveno-belih zaokružio je pobedom u Humskoj (2:1) kojom je overena 25. šampionska titula Crvene zvezde.

Aleksandar Janković, tada takođe početnik u samostalnom trenerskom poslu, debitantski nastup na klupi Crvene zvezde doživeo je upravo 1. marta, ali 2008. godine. Nažalost, taj meč je odigran bez prisustva publike, a Jankovićev tim je slavio jednu od najubedljivijih pobeda u novijoj istoriji derbija - 4:1. Legendarni Zdenjek Zeman nije ni dočekao derbi na klupi Crvene zvezde, posle problema sa slvačionicom je smenjen i nasledio ga je Čedomir Janevski: u oktobru 2008. hladan tuš za Makedonca. Partizan je na stadionu Rajko Mitić slavio sa 2:0 golovima Dijare i Žuke. Makedonski strateg se umalo iskupio u drugom delu sezone, kada je njegov tim u Humskoj imao prednost do poslednjeg minuta meča, ali je domaću publiku tada "zapalio" Almami Moreira za konačnih 1:1.

Naredni debitant na klupi Crvene zvezde bio je Aleksandar Kristić. On je prvi derbi kao trener imao na stadionu Crvene zvezde i takođe izgubio. U oktobru 2010. godine bilo je 0:1, a strelac jedinog gola za ekipu Aleksandra Stanojevića ponovo je bio Moreira.

Debitantski derbi nije prijao ni legendarnom Robertu Prosinečkom. On je svoj prvi okršaj sa Partizanom kao trener imao u Humskoj u aprilu 2011. godine, kada je domaćin slavio sa 1:0 golom Princa Tejga u 62. minutu. Prosinečki je imao neprijatno iskustvo i u derbiju odigranom na Marakani u novembru 2011. godine (0:2), ali je konačno slavlje u prvenstvenim orkšajima dočekao u maju 2012. godine, kada je Crvena zvezda kao gost slavila golom Kadua u trećem minutu nadoknade (1:0).

Neprijatan poraz od večitog rivala na debiju imao je i Portugalac Rikardo Sa Pinto. Njegov tim je u Humskoj u maju 2013. godine poražen zahvaljujući golu Miloša Jojića iz slobodnog udarca u 90. minutu utakmice (0:1). Crni niz Zvezdinih debitanata u derbijima konačno je prekinuo Slaviša Stojanović. Njegov tim je slavio u 145. večitom derbiju (1:0) zahvaljujući autogolu Milana Obradovića u 19. minutu meča na stadionu Rajko Mitić.

Nenad Lalatović je takođe pretrpeo poraz na prvom trenerskom derbiju. Partizan je oktobru 2014. godine slavio sa 1:0 sjajnim golom Nikole Drinčića iz slobodnog udarca u 77. minutu. S druge strane, Miodrag Božović je Zvezdinu publiku kupio baš na debitantskom derbiju. Crveno-beli su u 149. okršaju dva najveća srpska tima u potpunosti nadigrali sastav Zorana Milinkovića i slavili sa 3:1 uz dva gola Uga Vijere i jedan Aleksandra Kataija. Taj je derbi, odigran 12. septembra 2015, ujedno i poslednji u kojem su crveno-beli večitog rivala savladali sa više od gola razlike. Božović je potom pobedio i Humskoj sa 2:1, dok je treći derbi u toj sezoni završen rezultatom 1:1, zahvaljujući golu Evertona iz velike daljine u poslednjim trenucima utakmice.

Prethodniku Dejana Stankovića na klupi Crvene zvezde, Vladanu Milojeviću, osporavale su se igre u pojedinim večitim derbijima, iako je doživeo samo jedan poraz u sedam prvenstvenih okršaja i to poslednji na početku ove sezone (0:2). Milojević je debitovao rezultatom 0:0 u meču koji je brzo pao u zaborav jer su ga oba tima dočekala nakon velikog pražnjenja u evropskim kvalifikacijama. Milojević je trener koji je imao najviše derbija u nizu od svih pomenutih. Na kraju je derbije okončao sa skorom od dve pobede, četiri remija i jedim porazom. Mada, doživeo je poraz i u borbi za trofej Kupa Srbije prošle sezone, kada je Partizan slavio sa 1:0 golom Bojana Ostojića.

Sada je na potezu Dejan Stanković. Mladi šef struke često zna da kaže kako je na terenu često važniji karakter od samog igračkog kvaliteta, a prevagu u mnogim derbijima, pa i ovim poslednjim, pravile su upravo one ekipe sa čvršćim karakterom i motivacijom. Ostaje da se vidi da li će to ovoga puta biti Crvena zvezda ili će prihološki faktor ponovo biti na strani Partizana.

UČINAK ZVEZDINIH TRENERA U DEBITANTSKIM DERBIJIMA:

Slavioljub Muslin, 30. oktobar 1999. godine: Partizan - Crvena zvezda 2:0
Zoran Fiipović, 3. novembar 2001. godine: Crvena zvezda - Partizan 0:0
Ratko Dostanić, 16. oktobar 2004. godine: Partizan - Crvena zvezda 0:0
Valter Zenga, 15. oktobar 2005. godine: Crvena zvezda - Partizan 2:0
Dušan Bajević, 23. septembar 2006. godine: Partizan - Crvena zvezda 0:0
Boško Đurovski, 11. april 2007. godine: Crvena zvezda - Partizan 1:0
Aleksandar Janković, 1. mart 2008. godine: Crvena zvezda - Partizan 4:1
Čedomir Janevski, 5. oktobar 2008. godine: Crvena zvezda - Partizan 0:2
Aleksandar Kristić, 23. oktobar 2010. godine: Crvena zvezda - Partizan 0:1
Robert Prosinečki, 23. april 2011. godine: Partizan - Crvena zvezda 1:0
Rikardo Sa Pinto, 18. maj 2013. godine: Partizan - Crvena zvezda 1:0
Slaviša Stojanović, 2. novembar 2013. godine: Crvena zvezda - Partizan 1:0
Nenad Lalatović, 18. oktobar 2014. godine: Partizan - Crvena zvezda 1:0
Miodrag Božović, 12. septembar 2015. godine: Crvena zvezda - Partizan 3:1
Vladan Milojević, 27. avgust 2017. godine: Crvena zvezda - Partizan 0:0


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara