Četrnaestoro ZARAŽENIH korona virusom u Italiji: Među njima i TRUDNICA

Novosti Online / Milica Ostojić

21. 02. 2020. u 18:40

U toku su u izolaciji tri mesta, 250 osoba je podvrgnuto kontroli, zatvorene škole, vrtići, javne ustanove, restorani, prodavnice, sportski tereni i manifestacije

Четрнаесторо ЗАРАЖЕНИХ корона вирусом у Италији: Међу њима и ТРУДНИЦА

Foto: AP - Luca Bruno

Specijalno za Novosti:

Rim

38-godišnji
Matija, menadžer u mestu Kodonja, provincija Lodi, večerao je početkomfebruara sa prijateljem koji se vratio iz Kine, polovinom februara se osetio loše, tri dana nakon toga je smešten u bolnicu u mestu gde živi, do danas među osobama sa kojima je bio u kontaktu rezultira šest pozitivnih na korona virus, supruga u šestom mesecu trudnoće zaražena, prijatelj sa kojim je igrao fudbal, pet osoba je u teškom stanju, a prvi zaraženi je u tako teškom stanju da ga nije moguće transportovati u milansku specijalizovanu bolnicu "Sako".


U toku su u izolaciji tri mesta, 250 osoba je podvrgnuto kontroli, zatvorene škole, vrtići, javne ustanove, restorani, prodavnice, sportski tereni i manifestacije.


Ministarstvo za Zdravlje je jutros aktiviralo task force radi potpune kontrole svih osoba sa kojima su zaraženi bili u kontaktu, u firmi gde je radio, komšijeiz zgrade, lekari i medicinsko osoblje koje ga je pregledalo u hitnoj pomoćii bolnici, zaražen je i lekar opšteprakse koji ga je posetio kod kućepre nego što je otkriveno da je u pitanju korona virus.



Apeluje se i na dobrovoljno podvrgavanje testu osoba za koje se ne možeznati da li su bile u kontaktu sa nekim od zaraženih ili potencijalno zaraženih. Lekari ne usključuju mogućnostnovih pojava zaraze korona virusom, jer je dug period iza prvog zaraženog i u pitanju su brojni kontakti pre nego što se saznalo za obolenje, s obzirom da je veoma angažovanu sportu, učestvovao je u jednoj trci, igrao mali fudbal na jednoj utakmici, ne zna se da li je učestvovaoi na lokalnom karnevalu 16. februara.



Jedino je izvesno da zaražena supruga, nastavnica u jednoj školi, nije imala kontakte sa kolegama i učenicima jer je bila na bolovanju u vreme razvoja zaraze kod muža.


U VENETU 2 SLUČAJA


Međunovootkrivenim slučajevimanakon 6 objavljenih danas, pozitivnih na test korona virusa, iz popodnevnih kontrola na korona virus rezultulira još 8 novih slučajevau Lombardiji, među kojima su 5 lekari i medicinsko osoblje i 3 pacijenta, a u regionu Veneto otkrivena 2 slučaja.


U nekoliko sati sabrano je tako 14 slučajeva, urgentno sazvana konferencija za štampu, narećenje da se osim apoteka sve zatvori u mestima gde su otkriveni slučajevi zarazenih, a ministar za Zdravlje apeluje da se ne stvara alarm.


Dok ispisujemo nove brojke zaraženihstiže vest da je stigao u rimsku bolnicu Splančanipacijent kod kojeg je dijagnostifikovan korona virus, jošse ne objavljuje njegovo poreklo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije