Antonijević: Iza svega stoji predstojeće ukidanje taksi 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

Lažna vest na Kosovu o tome da je Jamajka priznala nezavisnost, kao i zahtev, koji dolazi iz Srbije, o tome da bi zapadne države trebalo da utiču na Kosovo i Albaniju da prestanu sa lobiranjem za priznanjem nezavisnosti, u senci su činjenice o tome da uskoro sledi ukidanje taksi na uvoz srpskih proizvoda na Kosovo, ocenjuje za Danas Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo.

On je za naš list komentarisao zahtev Samoopredeljenja, partije aktuelnog premijera Kosova, Aljbina Kurtija, za smenom Vljore Čitaku, ambasadorke Kosova u Vašingtonu, zbog toga što je objavila da je Jamajka priznala Kosovo, što su jamajkanski zvaničnici odmah potom demantovali. Samoopredeljenje je, pritom, targetiralo kao krivca predsednika Kosova, Hašima Tačija, kao odgovornog za ovakav propust.

Istovremeno, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je zatražio od zapadnih zemalja da zahtevaju od Kosova i Albanije da prestanu sa lobiranjem za priznanje kosovske nezavisnosti.

– Jasan je zahtev koji je stavljen na sto u ovom trenutku. To je ukidanje taksi Srbiji na uvoz proizvoda. To je kontekst koji određuje ponašanje obe strane, i Kosova i Srbije. Izvesno je da se predmet razgovora i prioriteta prebacuje sa političkog na ekonomski, na uspostavljanje normalnog funkcionisanja ljudi. Prebacuje se fokus sa onoga na čemu su obe strane dobijale izbore ili se održavale na vlasti na drugi teren. Sa političkog, u smislu zagledanosti u sopstveni pupak, na regionalno – zaključuje Milan Antonijević za Danas.

Podsetimo, kosovski predsednik Hašim Tači je u četvrtak objavio na društvenim mrežama da je obavešten od kosovske ambasadorke Vljore Čitaku da je Jamajka priznala Kosovo kao suvereno i nezavisno. Juče je, međutim, ministarka spoljnih poslova Jamajke, retvitujući Tačijev tvit, navela da Jamajka nikada nije priznala nezavisnost Kosova.

Poslanica Samoopredeljenja Mimoza Kusari-LJilja izjavila je juče da unutrašnja i spoljna politika ne smeju da budu predmet nadmetanja među državnim liderima i da bi se malo Kosovo sa mnogo „kraljeva“ trebalo da vrati na funkcionalno Kosovo sa Vladom i institucijama odgovornim prema svojim građanima.

Ona je u postu na Fejsbuku napisala da je nedostatak koordinacije i „takmičenje“ jednih sa drugima duže od jedne decenije uvek nanosilo štetu Kosovu, a nikada korist. Prema njenim rečima, poslednji slučaj (ne)priznavanja Jamajke nije ništa drugo nego hirovitost predsednika zemlje da požuri i pokaže uspeh svojih akcija u službi u inostranstvu, na dan kada je ministar spoljnih poslova otpustio nezakonito postavljene konzule.

„Nažalost za Kosovo, u samo nekoliko sati, predsednik je demantovan, a celo Kosovo je postalo plen „lažne vesti“, poručila je ona.

Istovremeno, u Srbiji, Ivica Dačić izjavio je da „očekuje da velike zapadne zemlje, iste one koje vrše pritisak na Srbiju da odustane od kampanje za povlačenje priznanja Kosova, izvrše isti takav pritisak na Prištinu i Tiranu da se okanu ove ideje“. Pritom je naglasio da bi „samo takav potez bio principijelan i odgovoran“, ali se ne nada da će se i ostvariti. „To što planiraju Priština i Tirana je njihov očajnički potez da odgovore na činjenicu da manje od polovine članica UN priznaje Kosova i da ga godinama nijedna nova država nije priznala niti je postalo član neke važne međunarodne organizacije“, rekao je Dačić.

Škeljzen Malići: Obe vlasti strepe od SAD

Priština – „Priznanje“ a zatim demanti da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova, po svemu sudeći je fake news, odnosno „namještaljka“ koja je „oduševila“ kosovske političare jer je poslednje priznanje Kosova bilo pre dve godine, a u međuvremenu je srpsko lobiranje rezultiralo sa desetak povlačenja priznanja. Ministar Dačić je likovao i traži uvođenje reciprociteta kampanji, da se ukinu oba lobiranja za priznanje i nepriznanje pošto su albanski i kosovski ministri za spoljne poslove najavili zajedničku kampanju lobiranja. Ova „afera“, zbog koje neki traže ostavku ambasadorke Vljora Čitaku, jer je ona poslala vest o priznanju Jamajke, deo je opšte nervoze zbog američke kampanje za ubrzavanje rešenja Kosova od kojeg strepe vlasti i u Beogradu i u Prištini, jer su projektovali visoka očekivanja a boje se nametnutih kompromisa koji će ih demantovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari