Srbi obišli groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice i Prištini

Na Zadušnice, na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji, u Prištini, grobove svojih bližnjih obišli su malobrojni Srbi koji su ostali da žive u tom gradu i raseljeni iz okolnih sela.

Ista slika godinama i deceniju unazad. Nadgrobni spomenici polomljeni, groblje neočišćeno. Uvenuo korov u ove zimske dane tako da iz daljine deluje kao da o groblju neko brine. Do proleća, kada rastinje počinje da bukti.

Malo je Srba danas došlo da se pokloni senima svojih bližnjih.

"Ja nemam nameru da prestajem. Bilo nas ne bilo, ja ću ostati do poslednje. Nemam nameru da odlazim ni da krčim, preprodajem. Nisu mi potrebni novci, već patriotizam naroda, da se okupljamo i oslušnemo", rekla je Đurđa Drmončić iz Prištine.

Đurđa je jedna od malobrojnih Srba koja sa familijom  nije napuštala Prištinu. Za razliku od nje porodica Trajković u Prištinu dolazi samo za zadušnice.

"Ja još uvek imam očevinu svoju koja je preko puta hrama svetog Nikole. Ni ti ko pita ni ti ko misli da popravi. Čekamo neka bolja vremena", rekao je Ilija Trajković. 

Na okupljanje Srba iz Prištine, makar to bilo samo povodom zadušnica poziva I prištinski paroh.

"Poručio bih svim vernicima da dolaze jer je ti bitno kako za nas koji ovde živimo i grobove koji ovde počivaju, da zapale sveću. Bitno je i za očuvanje našeg postojanja i traga da smo ovde živeli i da danas živimo na celoj teritoriji Kosova i Metohije", rekao je prištinski paroh Saša Mitrović.

U Prištini je do 1999. godine živelo 40.000 Srba. Mahom svi su raseljeni. Tragove njihovog življenja u ovom gradu čuvaju njihovi upokojeni. Na prištinskom groblju upokojeni su i francuski vojnici pali u prvom svetskom ratu. Mesto na kojem su sahranjeni sa palim srpskim vojnicima, jedino je koje se iz godine u godinu uređuje i čuva.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво