Najnovije vesti
Kultura Vesti
"NOĆNI PISAC" Jan Fabr ponovo gost Beograda

"NOĆNI PISAC" Jan Fabr ponovo gost Beograda

Izložba radova Jana Fabra "Praznik malih prijatelja" otvorena je juče u Narodnom muzeju u Beogradu, a večeras u Narodnom pozorištu je premijera monodrame po njegovom tekstu "Noćni pisac" u kojoj igra Slobodan Beštić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kulturni centar Beograda objaviće knjigu “Noćni dnevnik 1992-1998.” Jana Fabra u ediciji “Sam(a) svoj pokret” Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Kulturni centar Beograda objaviće knjigu “Noćni dnevnik 1992-1998.” Jana Fabra u ediciji “Sam(a) svoj pokret”

Jan Fabr, svestrani stvaralac i jedan od vodećih savremenih umetnika, podsetimo, pobudio je ogromnu pažnju ovdašnje publike 24-časovnom predstavom "Olimp" na 51. Bitefu. Sada je iznova gost Beograda, a juče u susretu s medijima povodom izložbe "Praznik malih prijatelja" u Narodnom muzeju i večerašnje premijere "Noćnog pisca" na Sceni "Raša Plaović" nacionalnog teatra, između ostalog, govorio je o uspostavljanju veza između različitih umetničkih disciplina. Pomenimo, njegovi vizuelni radovi izlagani su na Venecijanskom bijenalu, Bijenalu u Sao Paulu, Luvru, Emitražu.

- Kustos izložbe Joana de Vos i izvanredni glumac Slobodan Beštić zapravo su najzaslužniji za sadržaje u kojima će beogradska publika uživati - kazao je Fabr.

On je dodao još poneku reč o kustoskinji i našem glumcu:

- Joana je ponekad bila nesnosna i uporna dok smo radili, ali je imala slobodu u odlučivanju, ma koliko je to bilo teško za mene. A bilo mi je veliko zadovoljstvo da sarađujem sa Beštićem koji je izuzetno posvećen glumac. Privilegija je raditi sa takvim umetnicima.

Pročitajte još

Poznati glumac Slobodan Beštić je, između ostalog, napomenuo da je njegov zadatak bio da sa pet-šest proba savlada predstavu.

- Nisam znao šta me čeka. Međutim, Jan Fabr mi se posvetio na najlepši mogući način. Otvorio me kao čoveka i fascinirao svojom toplinom i humanošću. Naročito znanjem. Rad sa Fabrom mi je osnažio veru u pozorište i umetnost - rekao je Beštić.

Po njegovim rečima, "Noćni pisac" je vizionarska i razoružavajuća himna subverzivnom i intrigantnom umetniku Janu Fabru, a njegovi lični dnevnici predstavljaju intimnu i provokativnu autobiografiju.

Jan Fabr je pak napomenuo i da decenijama već svoje umetničke zamisli i imaginaciju stavlja na papir u različitim formama:

- Za mene je izuzetno važan jezik kojim izražavam svoju umetnost. Bilo da je reč o dnevniku koji pišem ili instalacijama, pozorišnim predstavama... Važno je da te moje zamisli ožive u umetničkoj formi. Važna mi je snažna veza između slike i teksta - kazao je Fabr.

Pročitajte još

Izložba "Praznik malih prijatelja", čiji je kustos Joana de Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, on je već tada počeo da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost... Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, istakla je da izložba obuhvata radove koji se čuvaju u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama i "koji su nastali krajem sedamdesetih godina prošlog veka i predstavljaju začetke stvaranja izuzetnog Fabrovog umetničkog univerzuma".

Veličanstvena ličnost

Jučerašnjem susretu sa predstavnicima medija prisustvovala je i Ivana Vujić, direktorka Narodnog pozorišta.

- Jan Fabr je veličanstvena umetnička ličnost koja spaja vizuelnog umetnika, performera, pozorišnog reditelja i pisca - kazala je Vujić.