Gravet bira, Stojanović realizuje 1

Britanac Pol Gravet, autor kultne knjige 1001 strip koji morate pročitati u životu i jedan od najeminentnijih strip teoretičara u svetu, svake godine sastavlja top listu najboljih stripova objavljenih širom sveta u prethodnoj godini.

U izbor najznačajnijih strip naslova na svetu objavljenih 2017. uvrstio je i deveti album serijala Vekovnici, da bi izbor za 2018. bez obrazloženja izostao.

U izbor najboljih svetskih strip naslova u 2019. uvrstio je čak četiri strip izdanja na kojima je sarađivao Leskovčanin Marko Stojanović. Tu je na prvom mestu istaknut strip album posvećen obeležavanju 100 godina od završetka prvog svetskog rata Do pakla i nazad, u izdanju Zaječarskog centra za kulturu i Leskovačke škole stripa Nikola Mitrović Kokan, koji je Stojanović napisao i priredio.

Dalje se u Gravetovom izboru nalazi i 10. album album serijalaVekovnici, koji Stojanović piše i uređuje, pod nazivom Baron i Teror.

U pitanju je svojevrsni kuriozitet, budući da je ovo peti put da album Vekovnika završi u selekciji najboljih stripova na svetu. Izdavanje ovog serijal već godinama pomaže grad Leskovac preko svog konkursa za projekte iz kulture i izdavač Darkwood, koji je generalni distributer izdanja.

Među najkvalitetnijim izdanjima u devetoj umetnosti na svetu našao se i 19. broj najstarijeg strip časopisa u Srbiji koji objavljuje radove domaćih strip autora, Strip Pressing (Studentski informativno-izdavački centra iz Niša), koji Stojanović uređuje od njegovog pokretanja 2001.

Takođe, Pol Gravet je među najbolja izdanja uvrstio i izdanje Modesti stripova iz Beograda – Stripovi iz Nikad robom osnivača leskovačke škole stripa Nikole Mitrovića Kokana – za koje je Stojanović napisao opsežan predgovor. U tekstu obrazloženja na Gravetovom sajtu navodi se da je album Do pakla i nazad sačinjen od “narativno koherentnih i uzbudljivih priča o Velikom ratu sa odličnim crtežom u realističnom stilu“.

Za serijal Vekovnici naveo je da je “čudesan”, a za magazin Strip Pressing da je sa svojom mešavinom stripova, intervjua i recenzija „jedinstven u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari