Južnokorejski turisti koji su posetili Izrael pozitivni na virus korona 1Foto: Beta

Izraelsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je devet Južnokorejaca koji su posetili Izrael i Zapadnu obalu ovog meseca testirano pozitivno na virus korona po povratku u domovinu.

Grupa od oko 30 izraelskih učenika osmog razreda koji su bili u kontanktu sa hodočasnicima iz Južne Koreje dobila je zato instrukcije da ostane u izolaciji zajedno sa dva nastavnika kako bi se sprečilo širenje bolesti u Izraelu.

Grupa od 77 Južnokorejaca boravila je u Izraelu od 8. do 15. februara. Kod devetoro je potvrdjen virus u petak nakon što su se vratili u Južnu Koreju.

Izraelsko Ministarstvo obrazovanja najavilo je da će učenici iz Berševe na jugu Izraela dobiti uputstva tokom perioda samoizolacije do četvrtka i da će im biti omogućeno da nastave učenje dok su kod kuće.

Izraelska uprava za prirodu i parkove dala je instrukcije za svoje zaposlene, njih 20, koji su takođe došli u kontakt sa korejskim turistima ostane kod kuće do srede.

I Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Ramali je reklo da oni koji su bili u blizini korejskim turistima ostanu u karantinu dve nedelje.

Izraelske vlasti su je najavile da će večeras blokirati ulazak u Izrael za ljude koji putuju avionom iz Južne Koreje jer ta azijska zemlja beleži sve više slučajeva infekcije novim virusom.

Kako je navedeno ta mera je specifična i ne znači da će dolasci iz Južne Koreje biti sasvim zabranjeni.

Izraelcima koji su u tom avionu biće dozvoljeno da udju uz mere predostrožnosti.

Naknadno je večeras saopšteno da će u karantinu dve sedmice morati da budu i Izraelci koji se vraćaju iz Južne Koreje i Japana.

Do sada je karantin bio obavezan za gradjane Izraela koji se vraćaju iz Tajlanda, Singapura, Hong Konga Makaua i Kine.

Turisti iz Južne Koreje bili su deo grupe na putovanju koje je organizovala katolička crkva i posetili su mnoga turistička i verska mesta širom zemlje.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja trenutno pokušava da locira sve ljude koji su s njima bili u kontaktu i možda su zaraženi.

Objavljen je i spisak mesta koje su oni posetili, a bili su izmedju ostalog u Jerusalimu i Hebronu na Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.

Bliskim kontaktom se smatra udaljenost manja od dva metra od turista u periodu od 15 minuta.

Zvaničnici procenjuju da to podrazumeva stotine ljudi.

U međuvremenu je Južna Koreja objavila da je broj obolelih od virusnih infekcija za četiri dana porastao osam puta, na 433.

Takođe je objavljeno da su od virusa preminule tri osobe.

Ekspert za infektivne bolesti Ejal Lešem izjavio je za izraelski TV Kanal 12 da je otkriće bolesti kovid 19 koju izaziva virus korona kod devetoro hodočasnika vrlo zabrinjavajuće.

On je to uporedio sa slučajem 11 Izraelaca koji su se vratili sa kruzera u karantinu u Japanu i koji su sada u izolaciji u bolnici pod stalnim nadzorom,ocenivši da je razlika velika jer su turisti bili u kontaktu sa velikim brojem ljudi u Izraelu.

„Naše iskustvo pokazuje da je virus očito vrlo zarazan i postoji veliki rizik u ovom trenutku i da ima infekcija u zemlji“, rekao je on.

Izraelski mediji su objavili da je ambasador Izraela u Kini Cvi Heifec bio u avionu kojim su s

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari