Rus je više od sat vremena zadržavao kineske diplomate da se ne bi evakuisali i sve to zbog Ukrajinca: Neobična priča iz Kine

Novosti Online

22. 02. 2020. u 20:59

U četvrtak su iz Vuhana zbog epidemije koronavirusa evakuisane 73 osobe u Harkov, među kojima su državljani Ukrajine i nekoliko stranaca

Рус је више од сат времена задржавао кинеске дипломате да се не би евакуисали и све то због Украјинца: Необична прича из Кине

AP Photo/Arek Rataj

Ruske diplomate koje se bave evakuacijom ruskih državljana iz Vuhana do poslednjeg, više od časa su zadržavali kineske diplomate, uključujući i ruskim anegdotama kako oni ne bi zatvorili registraciju i sačekali državljanina Ukrajine koji se evakuisao ruskim avionom, saopštio je ruskim novinarima sekretar ruske ambasade Konstantin Nevežkin.

Dva aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije prevezli su 5. februara iz provincije Hubej u Rusiju 144 osobe – 128 ruskih građana i 16 građana država Zajednice nezavisnih država.

„Tokom evakuacije desila se interesantna situacija kada su počeli da se zatvaraju spiskovi, pošto su svi ruski građani i građani drugih država ZND koji su bili najavljeni stigli. Već smo ih bili registrovali i tada iz ambasade stiže poziv, kažu da ih je pozvao građanin Ukrajine i da moli da ga pokupe“, ispričao je Nevežkin.

„Pitao sam, gde je on, na šta su mi odgovorili da je već u putu. U taksiju. Svi su došli koji su bili na spisku, čekam na registraciji, gde rade Kinezi. Oni su u uniformi za hemijsku zaštitu. Znamo da Kinezi poštuju zakon, za njih su pravila i zahtevi iznad svega, posebno u takvoj situaciji. Oni mi govore da ne mogu da čekaju. Treba da idu, jer moramo da predajemo odeću na utilizaciju, treba da prođu dezinformaciju i odmore se, pre narednog ukrcavanja“, dodao je on.

On navodi da je tada počeo da se raspituje gde je Ukrajinac, i šta je sa njim.

„Govore mi da je već blizu. Stajao sam na šalteru i nisam ih puštao čitav sat. Morao sam da pričam ruske anegdote na kineskom jeziku i bajke iz svojih studentskih dana, ali sam ga dočekao“, dodao je on.

Na takav način Ukrajinac je uspeo da izađe iz Kine.

On je kasnije rekao da je gledao na televiziji šta se dešava u Ukrajini nakon povratka Ukrajinaca iz Vuhana i dodao da ga sve to jako „boli“.

U četvrtak su iz Vuhana zbog epidemije koronavirusa evakuisane 73 osobe u Harkov, među kojima su državljani Ukrajine i nekoliko stranaca. Nakon što su prošli neophodne procedure, poslati su u karantin u medicinski centar Nacionalne garde Ukrajine, koji se nalazi u selu Novi Sanžari u Poltavskoj oblasti. To je uznemirilo lokalno stanovništvo. Oni su demonstrativno blokirali prilaze medicinskom centru.

Protest je nekoliko puta prerastao u sukob, kada je jedan od demonstranata krenuo automobilom na policiju. Na nekoliko autobusa, koji su prevozili evakuisane, demonstranti su polomili prozore kamenicama.

U protestima je povređeno devet policajaca i jedan civil.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije