Brz i lak nedeljni slatkiš: Torta od palačinki i Eurokrema

by | februar 23, 2020
hrana slatko palacinke recept

Palačinke sa mlevenim lešnicima u testu, složene u formu torte sa filom od šlaga i Eurokrema ili Nutele. Brzo, lako i jednostavno.

Samo ne dozvolite deci da pojedu palačinke pre nego što tortu napravite.

Sastojci:

1 jaje,
1 šolje brašna (oko 2 dl),
1 dl mleka,
2 dl vode (otprilike),
1/2 šolje mlevenih lešnika,
1 kesica vanil šećera,
na vrh kašikice soli,
2 kašike ulja.

Za fil:

2,5 dl slatke pavlake,
2 vrhom pune kašike Nutele ili Eurokrema

Napomena:

Navedena količina sastojaka dovoljna je za nekih 12-15 palačinki u zavisnosti od veličine tiganja. Ne stavljate više jaja ni više mleka, jer od više jaja i mleka palačinke budu žilavije, ako dodajete umesto toga više vode palačinke će biti mekše. Količina vode u receptu je relativna, jer zavisi i od vrste brašna i veličine jajeta. Najbolje je za prvu palačinku ostaviti i malo gušće testo i napraviti je malo deblju. Prva palačinka je uvek „probna“, a lakše je po potrebi razrediti testo nego ga kasnije zgusnuti. Nije potrebno dodavati više šećera osim kesice vanil šećera, a svakako nemojte dodavati više od 1 kašikice običnog kristal šećera da vam se palačinke prilikom pečenja ne bi lepile.

Ako volite slađi fil, možete dodati i više krema, i to je već stvar vašeg ukusa.

Lešnike pre mlevenja propržite u tiganju, tek toliko zamirišu i malo potamne i tek onda ih sameljite, osim ako ne kupujete već samlevene lešnike.

Priprema:

Slatku pavlaku umutite sa kremom u čvrst sneg i ostavite u frižider da se hladi.

Umutite jaje sa šećerom, uljem, mlekom, brašnom, orasima. Postepeno dodajite vodu dok ne dobijete testo za palačinke. Ukoliko vam se učini da je testo suviše gusto i da je ta prva palačinka suviše debela, dodajte još vode, ali malo po malo da ne preterate sa razređivanjem.

Korisite nelepljivi tiganj za palačinke, premažite ga puterom ili sipajte malo ulja i prebrišite papirnom salvetom. Pošto u testu već ima ulja, nema potrebe da ga dodajete i u tiganj, ali za prvo pečenje je sigurnije da malo namastite i tiganj.

recept palacinke hrana zdravlje

Ispecite sve palačinke.

Na tanjir stavite palačinku, premažite je umućenim šlagom i kremom, stavite drugu palačinku i tako dok ne potrošite ili sve palačinki ili sav fil. Od gore treba da bude fil. Na kraju tortu pospite krupno samlevenim lešnicima. Možete staviti i neko bobičasto voće umesto lešnika.

Uz džem od višanja, ili neki drugi po vašem ukusu, ova torta je savršena. Jednostavna, brza i ukusna, idealan slatkiš za nedeljno popodne.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi: