Вучић: Борба за сваки глас, моћни тајкуни желе повратак на власт

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће изборе расписати по повратку из Вашингтона, у првој седмици марта.
vucic
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Поручио је да ће се током кампање борити за сваки глас јер су предстојећи избори, казао је, од изузетне важности за Србију. Главни одбор СНС-а данас би требало да донесе одлуку о томе да ли ће напредњаци имати коалиционе партнере на листи, с тим што Вучић очекује да ће на Председништво пренети овлашћење за даље разговоре. Потом ће до краја недеље Председништво, пред председников одлазак у Вашингтон, донети све потребне одлуке о томе.

За сада је извесно да ће партнери СНС-а бити СДПС Расима Љајића и ПУПС Милана Кркобабића.

– Нараво, с Александром Вулином сам одавно то договорио, остаје само да се договоре технички детаљи – казао је Вучић. – Разговарамо и с другима, па ћемо да видимо.

Истакао је да још увек не зна прецизно којег дана ће се вратити из Вашингтона, највероватније 3. или 4. марта, али и да није решио којег дана ће избори бити расписани. Јер, објашњава, када би то учинио 5. марта, неко би могао да каже да је то на његов рођендан, а за 4. неки би „рекли да је рођендан ’Црвене звезде’ или дан када је умро Стаљин“. Најавио је да ће на листи СНС-а за предстојеће парламентарне изборе бити 58 одсто нових људи. Пошто је направљена прелиминарна листа са 150 кандидата, навео је да је на њој више од 30 људи с Академије младих лидера, који ће заузети 20 посланичких места. Указао је и на то да ће на одборничким листама око 60 одсто бити нови кандидати за места градоначелника и носилаца листа.

На питање да ли ће странка подржати те промене, изразио је уверење да хоће. Констатовао је и да странка има проблем с појединим арогантним и бахатим функционерима, с којим ће морати даље да се бори. Уједно је подвукао да нико није спровео тако драстичне промене после само једног циклуса као СНС, и на то је посебно поносан. Додао је и да се неће извињавати због снаге СНС-а.


Важни сусрети у Вашингтону и Берлину

Вучић ће у Вашингтону, где путује на Светски јеврејски конгрес, имати важне разговоре с високим америчким званичницима о даљем унапређењу односа Србије и САД.

– Добио сам прилику, тамо ће говорити сви важнији Американци, чак и председник Трамп. Нећу ја бити тамо „на маргинама“ скупа, већ ћу имати праве сусрете – казао је он.

Још нису потврђени сви састанци, али је могућ сусрет с државним секретаром Мајком Помпеом, потпредседником Мајком Пенсом, саветни-

ком за националну безбедност председника САД Робертом О’Брајаном.

Председник ће неколико дана после посете Вашингтону отићи у Берлин.

– Имам и трему и страх и пред одлазак код Ангеле Меркел, бринем за сваку реч. Да не погрешим нешто и да извучем највише што можемо, а да изгубимо најмање што морамо – додао је Вучић.


– Кампања против мене и странке коју водим је очигледна и постоје бројне опасности за СНС – упозорио је Вучић. – Опасност постоји и због тога што неки грађани неће изаћи јер мисле да избори нису важни због тога што неке партије не излазе. Зато ћу се борити за сваког човека и сваки глас.

Поновио је да би се сви удружили против његове странке када би у збиру имали само један глас више, те би од њега, као председника, тражили место председника Владе и да премијер „мора да буде тај и тај...“

– Уништили би Србију, као што су је уништили оном брзином између 2003. и 2008. Том брзином. Оно од 2008. до 2012. је било умирање, а све после тога је била реанимација за Србију – навео је председник.

На питање да ли зато говори о најнижем проценту од 48,2, који је прихватљив за СНС, Вучић је одговорио потврдно, истичући да би све друго за странку коју води сматрао поразом.

Јасно је, каже, да би у том случају неко други управљао Србијом.

– Да ли је потребно 46 или 49 одсто, зависи од пролазности, а са смањењем цензуса потребно нам је више. То је лоше за нас, али мислим да је фер. Страшно је важно да то људи знају – навео је он.


УлтиматумАхтисари плус, плус

Вучић је упозорио на то да ће Србија до краја године у вези с Косовом и Метохијом „добити понуду коју неће моћи да прихвати, а не сме да одбије“. Вучић очекује да ће „ултиматум“ бити нешто попут „Ахтисаријев план плус, плус“. Додаје да ће покушати да кажу: Србија добија гаранције за улазак у ЕУ, али мора да призна Косово, те да ће добити и посебан статус за Србе. Истакао је да ће питати народ о томе, као што је и раније излазио пред народ и као једини после Добрице Ћосића имао храбрости да изнесе истину о стању на КиМ. Оценио је да то неће бити добро решење за српски народ и Србију.

– Шта год да буде, могу само да наслућујем шта ће бити иницијатива специјалног изасланика ЕУ – предочио је Вучић, указујући на то да зна ко ће бити на тој функцији, свакако човек близак Берлину, али да не може још да изнесе у јавност.

Подвукао је да је суочен с великим притиском око „Газивода“, али и „Електроенергетског система“ с Немцима који врше притисак. Подсетио је на то да су поједини из опозиције говорили да је некоме обећао независно Косово.

– Видећете да то није тако. Вучић никог није лагао, као што сте ви лажови – поручио је председник.


Вучић је поручио да неће проћи намере неких да руше Србију и да насилно дођу на власт, иако ће у таквима имати „тешку конкуренцију“ на изборима.

– Биће тешка кампања, али ми ћемо се борити, нећемо их пустити – закључио је Вучић, уз упозорење да иза филма „Владалац“, који је емитован на Н-1, стоје моћни тајкуни који хоће повратак на власт. – Суштина је у томе ко стоји иза ове кампање. То су тројица моћних тајкуна који желе повратак на власт и да „провлаче каблове по мозговима“ људи, као што провлаче по каналима – Шолак, Ђилас, Мишковић.

Он је навео да филм од три сата, који је четири пута репризиран, приказује непатворену мржњу против њега. Подсетио је и на то да је званични податак АПР-а о Ђиласовим приходима 619 милиона евра док је био градоначелник и министар, а да је пре доласка на власт имао 76.000 евра. Казао је и да се правосуђе тиме не бави јер им не одговара и јер су судије и тужиоце поставили они 2009. године. Он је рекао и да је поносан због закона о пореклу имовине који ће се наредне седмице наћи у парламенту, и додао да ће молити да буде први од политичара коме ће се испитати имовина, као и његове пориодице, да би се видело да ли је нешто утајио.

Уочи пута у Вашингтон и Берлин признаје да се буди „са чињеницом и страхом шта је следеће што ће да предложе и САД и Немци“ о решавању питања КиМ. Председник је нагласио да не прихвата ултиматуме, али да мора да води одговорну политику да Србију не би опет увео у ратове и угрозио нашу децу и будућност земље.


С пријатељем Додиком

Председник Србије Александар Вучић неформално се  у Београду састао са српским чланом Председништва БиХ. „Са пријатељем Милорадом Додиком у разговору и опуштеној недељној шетњи”, написао је Вучић на „Инстаграм” профилу „buducnostsrbijeav”.


– Ипак, то не значи да ћу било шта да прихватим што сматрам да је штетно. Увек могу да кажем: „Ево, народе, пошто видим да то знате боље и да сте сигурни да ћемо с лакоћом да преживимо све то, ево, изволите, више нисам председник, може да буде било ко други“ – рекао је Вучић.

Подсетио је у том контексту на то да ће председнички избори бити 2022. године, али да могу бити одржани и годину раније, односно 2021.

– Свеједно је да ли ће бити 2021. или 2022. Само, у том случају, свакако у томе не бих учестовао – поручио је Вучић.

Поводом дешавања у Црној Гори поручио је да ће Србија, ако треба, помоћи СПЦ, да нам не би одузимали светиње. Након што је директор тамошње Пореске управе изјавио да је та институција покренула контролу због дуга који, како тврди, има Митрополија црногорско-приморска, Вучић је рекао да ће Србија платити све што треба за СПЦ у Црној Гори.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести