Bojkot, "buđenje naroda" i "rasistički špriceri" 1Rade Radovanović Foto: Stefana Savić

Zapanjujuća je i zastrašujuća odlučnost i argumentacija sa kojom Vuk i vučić iz Saveza za Srbiju traže od vlasti u Šapcu i Paraćinu da svoje slobodne gradove predaju SNSovcima, nacionalSPSovcima i, zna se kakvim, radikalnim elementima.

Umesto da svoje članstvo i slobodno misleće građane pozovu da na predstojećim, fer i demokratskim izborima, svojim izlaskom i glasom brane jedino postojeće enklave slobode, demokratije i normalnosti u Srbiji, bojkot-lideri, u nedostatku pravih odgovora na pitanja – ko tu koga i na kakvu bojkot žurku poziva – prete i već kažnjavaju neposlušne. Agilni „svetski a naš“ Vuk, znajući da je bolje sprečiti nego lečiti, saopštava da je raspustio šabački, jedan od najjačih odbora svoje Narodne stranke. Šta su mu zgrešili ti „njegovi“ Šapčani ? Nisu bili spremni da se solidarišu u bojkotu sa ostatkom Srbije, zaključio je bivši „predsednik sveta“, pa im je prema težini zgrešenja i presuđeno.

Tačnije, pomenuti članovi gradskog odbora NS, ali i Zelenovićeve gradske ekipe vlasti, hteli su da učestvuju na svojim, slobodnim i demokratskim lokalnim izborima, te da, pobede li, i dalje participiraju u demokratskoj šabačkoj vlasti. E, to tek ne može, smatra Vuk, preteći otvoreno da će tako kako danas vodi stranku, sutra voditi i državu. Uz to, jedan od njegovih zamenika, dokazujući apsurdno i nedokazivo, tvrdi da građani Šapca nisu ni bolji, ni drugačiji od ostalih, pa da imaju prava koje drugi u Srbiji nemaju. Kakva drskost i populistička demagogija od onih koji, obećavajući promenu diktatora i njegove nomenklature, zapravo hoće vlast ali ne i promenu kriminalnog sistema koji omogućava diktaturu po cenu totalne propasti društva. Ko to ne veruje, neka pogleda bar neka od bazičnih stanovišta ekipe iz SZS o „večito“ aktuelnim pitanjima… „Kosova i Metohije“, „ugroženim pravima Srba i srpskim svetinjama u Crnoj Gori“, odnosima Srbije i Republike Srpske, saradnji sa pravoslavnom Rusijom, odnosu Crkve i države… Buđenje naroda u Crnoj Gori, smatra „svetski Vuk“, dokaz je da svakom zlu kad-tad dođe kraj, te je siguran da će se nešto slično dogoditi i u Srbiji – nakon uspešnog bojkota !?! Ne kaže, ali ne treba ni sumnjati da se, uz rusko, patrijarhovo i Mlađino posredovanje, već vode pregovori o prelasku Riste Litijaša iz Crne Gore u Srbiju.

Ni Boško dverjanin, jedan od najenergičnijih bojkot-vođa SzS, ne zaostaje po kreativnosti i konkretnom delovanju u ostvarivanju zacrtanih nacionalnih i rasnih ciljeva. Evo, krenuo je sa proizvodnjom „rasizam špricera“, jer tržište to traži a i njegov srBski narod žedan je i željan promena. Ostali partneri iz koaliciji SzS ovaj dverski bućkuriš za sada ne degustiraju, ali i ne osuđuju Boškićevu rasnu destileriju…

Pošteno govoreći, građani Šapca i Paraćina, po nečemu bitnom, ipak su i drugačiji i bolji od mnogih drugih u Srbiji. U slično neravnopravnim uslovima lokalnih izbora pre četiri godine, znali su i imali hrabrosti i brojnosti da sebi izaberu vlast kakvu žele i zaslužuju. Već sama ta činjenica, a pre svega njene posledice na kvalitet života u ovim sredinama, čini ih, kao i njihove gradove, posebno Šabac, teško uporedivim sa svim drugima u Srbiji, računajući tu i takozvani prestonički Beograd. Rečju, Nebojša Zelenović i Saša Paunović, zaokupljeni životnom realnošću i interesima svojih sugrađana – nešto su potpuno suprotno od bojkot-lidera SZS koji se ubiše dokazujući kako bolje od njih dvojice znaju šta građani Šapca i Paraćina hoće i šta im je interes… I zato, nema druge nego da Zelenović i Paunović sa svojim listama, izađu na svoje, demokratske i slobodne izbore u Šapcu i Paraćinu. Desi li se, pak, da oni i njihovi timovi na tim izborima ne pobede, što je malo verovatno, neće to biti njihov poraz – već pobeda Vučićevih i Dačićevih Sandokana, koju su im bojkotaškim zahtevima, ucenama i pretnjama svom članstvu – omogućili lideri Saveza za Srbiju. Duboko sam uveren da tako nešto, ipak, nije moguće, već da će biti upravo suprotno. Polazeći od apsolutno legitimnih i logičnih zahteva i interesa svojih sugrađana, Nebojša Zelenović i Saša Paunović sa svojim saradnicima, učestvovaće na predstojećim lokalnim izborima u Šapcu i Paraćinu. Istovremeno, revoltirani besmislenim, drskim i ponižavajućim bojkotaškim zahtevima iz SZS, Šapčani i Paraćinci će, masovnije nego ikada pre, izaći na birališta i dati svoj glas u odbrani slobode i svojih ostvarenih prava.

I da ne zaboravim! Kako nema ni minimuma uslova za slobodne i demokratske iz bore na republičkom nivou u Srbiji – na tim izborima ne treba ni učestvovati ! To jeste bojkot izbora – ali ta činjenica, sama po sebi, nije ni minimalna pretpostavka za promenu postojećeg antidemokratskog sistema.

I zato, Šapčani i Paraćinci – nemojte biti kao većina drugih u Srbiji. Neka drugi budu kao vi ! Izađite i pobedite na svojim slobodnim i fer izborima !

Autor je dramaturg i novinar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari