Protest zbog novog direktora OŠ ”Avdo Međedović”: Šarčević ignorisao izbornu proceduru i imenovao profesora koji NIJE UČESTVOVAO na konkursu?

M. NIĆIFOROVIĆ

24. 02. 2020. u 20:16

Imenovanje novog v.d. rukovodioca u OŠ ”Avdo Međedović” u Novom Pazaru izazvalo burne reakcije zaposlenih

Протест због новог директора ОШ ”Авдо Међедовић”: Шарчевић игнорисао изборну процедуру и именовао професора који НИЈЕ УЧЕСТВОВАО на конкурсу?

Zaposleni nisu dozvolili v.d. direktoru da uđe u školu Foto BNV

DOSADAŠNjI direktor Ahmedin Đerlek i deo zaposlenih nisu danas dozvolili profesoru fizike Muameru Smailoviću, koga je ministar prosvete Mladen Šarčević imenovao za v. d. direktora, da uđe u krug Osnovne škole "Avdo Međedović" u Novom Pazaru.

Direktor Đerlek i deo nastavnika i učitelja u ovoj školi smatraju da je ministar Šarčević ignorisao izbornu proceduru i da je protivzakonito, suprotno izraženoj volji zaposlenih i odlukama Školskog odbora i Bošnjačkog nacionalnog veća, za v. d. direktora imenovao osobu koja nije učestvovala na konkursu za direktora škole. Time je, kako je naglašeno, uvredio i ponizio učenike, učesnike konkursa i sve zaposlene koji su učestvovali u proceduri izbora direktora, ali i izazvao buru negodovanja u školi i celom Novom Pazaru.

Kako je danas istaknuto, Školski odbor je odlučio da protiv ministra Šarčevića podnese krivičnu prijavu i sve dok postupak bude u toku novopostavljenom v. d. direktora Muameru Smailoviću neće dozvoliti da uđe u školu.

Dosadašnji direktor Đerlek smatra da se iza protivzakonitog imenovanja v. d. direktora kriju politika i lični interesi sa ciljem da prilikom predstojećeg dobijanja rešenja o stalnom radnom odnosu, umesto onih koji su trenutno angažovani, stalni posao dobiju neki drugi nastavnici.

Osnovna škola "Avdo Međedović" je jedna od ustanova od posebnog značaja za Bošnjake. U njoj je počela i odvija se kompletna nastava na bosanskom jeziku, zaposleni imaju punu podršku Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), a na tajnom izjašnjavanju za novog direktora predložili su profesora Zahidru Gudževića.

Predsednica BNV Jasamina Curić juče je posetila ovu školu, a u saopštenju BNV se navodi da je imenovanje Smailovića još jedan čin drske diskriminacije prema Bošnjacima.

- Zbog otvorene diskriminacije i kršenja Ustava i zakona BNV će pokrenuti sve mehanizme zaštite prava Bošnjaka i podneti krivične prijave protiv ministra i svih odgovornih - navodi se u saopštenju BNV.

DOLAZIM PONOVO

IMENOVANI v. d. direktora Muamer Smailović medijima je danas izjavio da je "zbog dva neuspela konkursa u školi" ministar Šarčević njega angažovao na šest meseci, kao privremeno rešenje. Rekao je i da će u utorak doći ponovo u školu, da je tačno da nije učestvovao na konkursu i da se ponosi članstvom u Stranci pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, predsednika Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije. On je istakao da će rešenja o stalnom radnom odnosu biti uručivana samo na osnovu dosadašnjih rezultata rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije