Netanyahu najavio gradnju 3.500 domova na Zapadnoj obali

Planovi za izgradnju u toj zoni i ranije su izazivali međunarodno zgražanje (AP)

Manje od sedmice do održavanja izbora izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da će preduzeti korake ka gradnji 3.500 novih domova na Zapadnoj obali.

Ti domovi trebaju biti izgrađeni u kontroverznoj zoni E-1, između Jerusalema i naselja Ma'aleh Adumim, javili su izraelski mediji.

Glasnogovornica Netanyahuove stranke Likud objavila je to na stranačkom skupu, ali nije dala više detalja, prenosi Fena.

Zona E-1 posebno je osjetljiva tema u izraelsko-palestinskim odnosima jer bi ona praktično presjekla Zapadnu obalu na dva dijela.

Planovi za izgradnju u toj zoni ranije su izazivali međunarodno zgražanje, uključujuči i bure protesta u Evropi.

Kritičari tvrde da plan prijeti teritorijalnom integritetu buduće palestinske države.

Novi izbori zakazani za 2. mart

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. i nju veći dio međunarodne zajednice smatra okupiranom teritorijom.

Od objave bliskoistočnog mirovnog plana administracije Donalda Trumpa, koji bi dao Izraelu zeleno svjetlo da proširi suverenitet na više od 30 posto Zapadne obale, uključujući i sva izraelska naselja, Netanyahu je pod pritiskom da ih anektira prije izbora zakazanih za 2. mart.

Prošle sedmice Netanyahu je objavio planove za gradnju hiljada domova za jevrejske mještane Istočnog Jerusalema.

Nabil Abu Rudineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, upozorio je tada da će Netanyahuovi pokušaji da pridobije glasove desničara na štetu palestinskih prava pojačati napetosti i izazvati novo nasilje.

Izvor: Agencije