Udar na najmlađe: Jubilarnu sezonu u teatru Duško Radović obeležiće Pepeljuga Ace Popovića

V. STRUGAR

26. 02. 2020. u 07:30

Kostimi u stilu španskog baroka

Удар на најмлађе: Јубиларну сезону у  театру Душко Радовић обележиће Пепељуга Аце Поповића

Foto Promo

KAO i pre sedam decenija, kada je podignuta zavesa Malog pozorišta "Duško Radović", isti naslov naći će se pred dečjom publikom. Ali, ovog puta nije reč o "Pepeljugi" Braće Grim već Ace Popovića, koju je reditelj Stevan Bodroža zamislio kao mali spektakl za najmlađe. Sa uverenjem da ovo delo svevremenim (pa i posebno aktuelnim) čini svet zasnovan na estradnom odnosu prema sopstvenom izgledu i utisku koji ćemo ostaviti na druge, kao i iskrivljenim principima kojima su deca svakodnevno izložena - Bodroža je odlučio da "ispravi to iskrivljeno ogledalo". A koliko je u tome uspeo, videće se već sutra, na pretpremijeri u "Radoviću".

- Acu Popovića morate da dosegnete, proniknete u sve njegove slojeve. U ovaj tekst uneo je neverovatan komički, ali i satirički duh. Namerno ga nisam "smestio" u današnje doba, bar ne po scenografiji i kostimu - kaže u razgovoru za naš list beogradski reditelj Stevan Bodroža, koji je prethodnu godinu radio i u Vršcu, Podgorici, Novom Pazaru. - Težili smo da naša "Pepeljuga" bude što grotesknija. U stilu španskog baroka, u kome su žene izgledale kao paralelopipedi, hodajuće instalacije, neprirodno nakićene. Time sam želeo da skrenem pažnju na vreme u kome živimo i u kome je forma odnela prevagu nad sadržinom.

Kako objašnjava reditelj, na drugoj strani sveopšte nakićenosti i preteranosti, Pepeljuga je ljubav s princem. A princ nije srećan što je - princ. Jer, svi ga vole zbog onoga što ima, umesto onog što jeste:

- Kao i u životu, sreću se dve čiste duše, naspram materijalizma i izveštačenosti. Verujem da je najveći problem ovog doba što smo vrednovani prema imetku. Tako učimo i decu da moraju da izgledaju na određeni način da bi bila poštovana, da imaju telefone i druge moderne aparate da bi bila prihvaćena, a to je poslednji je stadijum - usamljenosti. Jer, deca su usamljena u sopstvenim kućama zbog nedostatka vremena njihovih najbližih i mogućnosti da se njima bave. U takvom svetu, Pepeljuga je ekstrem: do mudrosti i lepote došla je kroz patnju zapostavljenog i obespravljenog deteta. Svet je pun takvih mališana...


PROČITAJTE JOŠ: Preminuo Miodrag Karadžić


Bodroža podseća da se ispod slojeva Popovićevog smeha krije krik za pravdom, vapaj da se pravim vrednostima bar na tren dozvoli da zablistaju i zasene obilje privida i laži kojima je zatrpan um savremenog čoveka, pa i savremenog deteta.

Stevan Bodroža / Foto P. Mitić

- Po pravilu, bajka traga za ekstremom da bi što jasnije prenela ideju. Princ ima dobar odnos sa svojim ocem, ali su svi oko njega izveštačeni. Zato pisac, kroz usta mladog junaka kaže: "Princ je svima vrlo mio, ma ko on u stvari bio"... I u tome je veličina Ace Popovića. Poput svih velikih pisaca nije potcenjivao značaj drame za decu. Naprotiv, odlučio je da kroz tu formu progovori o vrlo važnim temama - lažnim vrednostima i statusnim simbolima. Ipak, kod njega uvek postoji vera u ljubav. Ona raskida sve privide, ukida laži i uspostavlja energetsko kolo istinskih vrednosti.


VELIKA EKIPA

DIREKTOR "Radovića" Aleksandar Nikolić ističe da Popovića uzbudljivim čine dobre teme, sočni likovi i uzbudljiv jezik. U velikoj glumačkoj ekipi je dvanaest glumaca: Vladislava Đorđević, Nedim Nezirović, Marijana Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Jelena Ćuruvija Đurica, Jovana Cvetković, Uglješa Spasojević, Katarina Dimitrijević, Nikola Šurbanović, Nikola Kerkez, Marijana Petrović i Radica Marinković.

Adaptaciju teksta potpisuje Marija Stojanović, scenografiju Zorana Petrov, kostimograf je Senka Ranisavljević, kompozitor Srđan Marković, dok je za scenski pokret zadužena Jovana Ikonić.

Sledeća dva nova naslova u "Radoviću" biće "Guliverova putovanja" u režiji Isidore Goncić i "Dečak sa koferom", u postavci Damjana Kecojevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije