26. feb 2020.

Medijska „rampa“ Zekić za bojkot, Bodrožić smatra – nije slučajno plasirala stav

Na pitanje da li mediji sa nacionalnom frekvencijom imaju obavezu da daju prostor i zastupnicima izbornog bojkota, članica Saveta REM Olivera Zekić odgovorila je - "ne". Budući da Zakon o javnom informisanju govori sasvim suprotno, stručnjaci se pitaju - da li je u pitanju nepoznavanje materije ili pak, poruka elektronskim medijima da u predizbornoj kampanji ne sme da se čuje glas zagovornika neizlaska na birališta.

Ako se po jutru dan poznaje, predstojeća predizborna kampanja u većini medija proći će bez prenošenja stavova stranaka koje su se odlučile za bojkot. To je barem tumačenje najglasnije članice Saveta REM.

„Bojkot je odluka dela političkih stranaka, njihovo pravo, baš kao što je pravo nekoga da bude apstinent, ali niko ne može da kaže da izbori nisu javni interes, a bojkot jeste. Samim tim, ne samo da nacionalni pružaoci ne moraju da daju prostor zastupnicima bojkota nego bi, kada bi to uradili, ozbiljno ugrozili javni interes i jedno od osnovnih ljudskih prava – da biraju i budu izabrani“, rekla je Olivera Zekić.

organizaciji CRTA stav Olivere Zekić vide kao ugrožavanje interesa javnosti da bude što sveobuhvatnije obaveštena o izbornom procesu. To nije, kažu, proizvoljna odluka, već obaveza regulatornog tela, budući da ih Zakon o javnom informisanju obavezuje da građane informiše slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno.

„Zadatak REM-a je da taj član zakona sprovede u delo. Kako će to uraditi ako neće kontrolisati rad medija, naročito u delu političkog života koji je toliko osetljiv, a to je izborni proces“, kaže Raša Nedeljkov iz Crte.

Zekić nije slučajno plasirala ovaj stav, smatra predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

„Mislim da je ovo još jedan primer da je REM instrument u rukama vladajuće stranke i da je time Olivera Zekić poslala jednu političku poruku, odnosno naređenje svim mediijma da ne moraju da prenose stavove bojkotaša“, kaže Željko Bodrožić.

Činjenica da je do sad Olivera Zekić bila jedina članica Saveta REM čiji stavovi su se mogli čuti u javnosti ugrožavala je kredibilitet tog tela, smatraju u Crti. Zato je, kažu, idealan trenutak da u zaštitu javnosti ustanu novoizabrani članovi REM-a.

„Očekujem da će upravo ljudi koji su izrazilli spremnost da svojim kredibilitetom, znanjem, veštinama pomognu u zaštiti javnog interesa time što su deo Saveta REM-a – sada je prilika da reaguju“, kaže Nedeljkov.

U vladajućoj stranci su nakon izbora novih članova REM-a poručili da su ispunjeni svi uslovi za fer izbornu utakmicu. Međutim, upravo na dan kada ih je Skupština birala, čule su se poruke poslanika vladajuće koalicije da ne postoji način da stranke koje bojkotuju izbore budu zastupljene u medijima.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend