САД: Тестира се вакцина против корона вируса, употреба за12 месеци?

ЊУЈОРК:  Америчка биотехнолоша компанија Модерна произвела је експерименталну вакцину за корона вирус и послала је научницима америчке владе на тестирање, јавио је ЦНН, преноси загребачка телевизија Н1.
Korona virus Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Прва тестирања могла би да почну у априлу, али цео процес испитивања и добијања одобрења за нову вакцину могао би да потраје најмање годину дана.У саопштењу за медије, објављеном у понеђељак, из компаније Модерна су рекли да је прва пошиљка њихове вакцине против коронавируса названа мРНА-1273 и да је послата у амерички национални институт за алергије и инфективне болести НИАИД.

Прве дозе експерименталне вакцине биће употребљене у првој фази тестирања у САД-у, што обично значи да се тестира на малом броју здравих особа.Директор НИАИД-а Ентони Фауци каже да би ако све прође по плану клиничко тестирање нове вакцине могло почети крајем априла ове године, што би био први корак за потенцијалну масовну производњу вакцине.

Амерички лист Wall Street Journal, који је први известио о развоју ове вакцине, каже да ће две дозе вакцине бити испробане на добровољцима како би се утврдило ствара ли имуно-реакцију која шити људе од заразе коронавирусом.Фауци је рекао да ће 45 људи учествовати у тој фази тестирања.

Чак и ако клиничко испитивање буде успешно, биће потребна нова испитивања и дозволе пре евентуалне шире примене вакцине.И кад би вакцина била хитно "прогурана" кроз тестирања, за ширу употребу не би била доступна још бар 12-18 месеци.

Здравствене службе и фармацеутске компаније широм света ужурбано раде на развоју лека или вакцине који би помогли у борби против коронавируса.Вакцина названа мРНА-1273 развијена је само 42 дана након што је компанија набавила слику генома вируса корона.

Подсећа се да је научницима било потребно чак 20 месеци да почну на људима тестирање вакцине против САРС-а, старије врсте коронавируса.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести