Sanders "preživeo" napade 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Šezdesetominutnu debatu kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju pred takozvani Super utorak, kada se u najvećem broju američkih država odigravaju unutarstranački izbori, štab aktuelnog predsednika Donalda Trampa nazvao je „vrućom zbrkom“ imajući u vidu da su se kandidati svađali i povišenim tonom obraćali jedni drugima.

Trampov tim kampanje je kazao da je debata jasan pokazatelj da nijedan demokratski kandidat nije ozbiljan da izađe na megdan aktuelnom predsedniku i uđe u Ovalnu kancelariju.

Berni Sanders, senator iz Vermonta, koji je trenutno predvodnik u trci za demokratsku predsedničku nominaciju ostao je, ocene su američkih medija, netaknut, iako je bio glavna meta napada njegovih stranačkih rivala.

Milijarder i bivši gradonačelnik NJujorka Majk Blumberg svoj prvi odgovor u debatnoj večeri iskoristio je da bi bi kritikovao Sandersa zbog nedavnih izveštaja o mogućem ruskom mešanju u izbore 2020. navodeći da „Sandersova kampanja ima koristi od ruskog mešanja“.

„Rusija vam pomaže da budete izabrani, ali ćete izgubiti od Trampa“, kazao je Blumberg Sandersu. U svom odgovoru, senator iz Vermonta direktno se obratio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu: „Da sam ja predsednik SAD, budite uvereni, ne biste se mešali ni u jedne američke izbore“.

Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren svoje vreme je iskoristila insistirajući da bi bila bolji predsednik od svih, da bi „kopala, radila težak posao i privela ga kraju“. Pit Butidžižd, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, nazvao je Sandersa ličnošću koja polarizuje i upozorio na eventualnu trku između samoproklamovanog demokratskog socijaliste (Sandersa) i Trampa, koji ionako pokušava da da se „naoruža spektrom socijalizma“ pred novembarske izbore.

„Ako mislite da su poslednje četiri godine bile haotične, toksične, iscrpljujuće, zamislite da provedete veći deo 2020. sa Bernijem Sandersom protiv Donalda Trampa „, rekao je Butidžidž.

Sanders je negirao da su njegove politike bile radikalne i priznao da je „izazvao požar“ kazavši ironično: „Čujem da se moje ime malo pominje večeras. Brinem se zbog toga“.

Podsećanjem na teroristički napad na crkvu „Mother Emanuel AME“ od pre neku godinu, koja se nalazi nekoliko desetina metara od zgrade u kojoj je održana debata u centru Čarlstona, kada je ubijeno devet ljudi, DŽozef Bajden je želeo da ukaže na Sandersove različite stavove u vezi sa kontrolom oružja oštro ga upućujući na zakon iz 1994. kojim se primenjuju petodnevni periodi čekanja za kupovinu oružja.

„Ne želim da kažem da je Sanders odgovoran za smrt devet ljudi. Ali, taj čovek odgovoran za ubistva ne bi uspeo da se domogne oružja, to je ono što želim da ukažem“.

Sanders je u početku pokušao da kritikuje Bajdena zbog njegovih trgovinskih dogovora, što je izazvalo buru u publici, pre nego što je rekao: „Hiljadu puta sam glasao, uključujući i pogrešne glasove“, rekao je Sanders. „To je bio pogrešan glas.“ U jednom od retkih trenutaka staloženosti u debati, senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar upozorila je: „Ako provedemo naredna četiri meseca u isticanju podela u našoj stranci, gledaćemo kako Donald Trump provodi naredne četiri godine razdvajajući našu zemlju.“

Moderatori debate sa Si-Bi-Es njuza oštro su kritikovani jer nisu uspevali da drže kontrolu nad debatnicima dok su se kandidati povišenim tonom obraćali jedni drugima. Komentatori navode da su debati manjkala i neka konkretna pitanja oko imigracije i klimatskih promena.

Kako se debata privodila kraju, kandidati su oštrije kritikovali Trampovu administraciju, posebno predsednikovo postupanje u vezi sa korona virusom.

Klobučar je kritikovala smanjenje administrativnih sredstava Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, američkoj vladinoj agenciji odgovornoj za pomoć u sprečavanju globalnih epidemija. Navela je da se predsednik „još nije obratio naciji o ovoj temi“ i pozvala je administraciju da radi na planovima za prevenciju, karantin i lečenje obolelih. Ubrzo nakon toga, Tramp se oglasio na Tviteru navodeći da „on i njegova administracija obavljaju veliki posao baveći se korona virusom“.

Glasanje u Južnoj Karolini u subotu prvo je na jugu zemlje u kojem većinu čine Afroamerikanci. Na tzv. Super utorak 3. marta kandidati se nadmeću za glasove više od trećine delegata, ključnim za osvajanje nominacije.

Bajden već duže pokušava da se približi biračima u crnim zajednicama ističući svoj rad tokom mandata Baraka Obame. Ipak, nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Sanders, zahvaljujući uspehu u multikulturalnoj Nevadi ima prednost među crnim Amerikancima.

Bajden koji ima tanku prednost u Južnoj Karolini prema nedavnim istraživanjima, uveren je u pobedu na glasanju u subotu i obećava da će imenovati Afroamerikanku za vrhovnog tužioca ukoliko bude izabran za predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari