Harvi Vajnštajn: Blokbaster nasilnik 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE

Da li je pravda konačno zadovoljena?

Na ovo pitanje će se tražiti odgovor još dugo.

Naime, Vrhovni sud u NJujorku presudio je da je slavni holivudski producent Harvi Vajnštajn kriv u dva slučaja.

U prvom slučaju je utvrđeno da je reč o seksualnom prestupu prvog stepena (prisilni oralni seks) za koji ga je tužila pomoćnica produkcije Mimi Hejli, a u drugom slučaju je ustanovljeno, prema tužbi glumice DŽesike Man, da je po sredi nasilje u trećem stepenu, što znači da je, prema zakonima države NJujork, osoba prisiljena na seks bez izričitog pristanka.

Sudija DŽejms Burki odlučio je da oba ova procesa objedini u jedan postupak. Naloženo je da Vajnštajn bude odmah premešten u zatvor Rikers Ajlend, preti mu kazna do 29 godina zatvora, a pred sudom u Los Anđelesu ga uskoro očekuje još jedno suđenje za seksualno nasilje koje je počinio 2013.

Danas, kao i mnogi drugi mediji, iscrpno je izveštavao o skandalu koji je pre nekoliko godina uzdrmao ceo Holivud.

Podsetimo: ugledni listovi NJujork tajms i NJujorker su objavili da je policija počela istragu protiv Vajnštajna, uz izjave žena prema kojima ih je jedan od najuticajnijih holivudskih producenata tokom poslednje tri decenije više puta seksualno uznemiravao ili čak silovao. U međuvremenu spisak njegovih žrtava znatno je proširen i to sa sve više poznatih imena.

Uglavnom je reč o glumicama i manekenkama, a neke od njih su: Gvinet Paltrou, Anđelina DŽoli, Ešli DŽad, Mira Sorvino, Rouz MekGouven. To je preraslo u slavni pokret #MeeToo, koji je postao planetarno značajan jer je mnoge žene i devojke širom planete ohrabrio da otvoreno progovore i ustanu protiv seksualnog i svakog drugog nasilja motivisanog rodnom diskriminacijom.

Vajnštajnu su oduzeta sva moguća priznanja. Američka filmska akademija isključila ga je iz članstva navodeći da takvom nasilničkom i zlostavljačkom ponašanju nema mesta u filmskoj industriji. Vajnštajnov slučaj potakao je mnoge žene da prepoznaju, uoče i prijave seksualno nasilje.

Slučaj slavnog producenta mnoge žene je ohrabrio da povrate svoje zgaženo dostojanstvo, a upozorio naraštaje mladih žena i devojaka da ne dozvole nasilje bilo koje vrste.

Vajnštajn je producent brojnih blokbastera, kao što su: „Bande NJujorka“, „Engleski pacijent“, „Dobri Vil Hanting“, „Gospodar prstenova“, „Čikago“, „Grad greha“, kao i skoro kompletnog opusa Kventina Tarantina.

Zaslužan je za popularizaciju britanskih naslova i glumaca u Holivudu – za film „Zaljubljeni Šekspir“ čak je dobio i Oskara.

Dobitnik je nekoliko Toni nagrada za produkciju brojnih brodvejskih mjuzikala. Rođen je 1952. Ima petoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari