Ministarstvo zdravlja: Testirano 25 osoba, nema korona virusa u Srbiji

I. S.

27. 02. 2020. u 08:45

U Srbiji nema zaraženih korona virusom, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja

Министарство здравља: Тестирано 25 особа, нема корона вируса у Србији

Foto: Ž. Knežević

U NAŠOJ zemlji nema registrovanih slučajeva obolevanja od novog virusa korona, potvrdio je po podne profesor dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije.

Do srede, 26. februara, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirano je 25 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale simptome infekcije disajnih puteva i svi uzorci su negativni.

Za 18 Vranjanaca, koji su boravili u zaraženim područjima, određen je medicinski nadzor, a pošto nisu bili u kontaktu sa zaraženima, nema potrebe za karantinom - kaže za "Novosti" dr Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje. - Reč je o 14 zaposlenih u kompaniji "Alfa plam", koji su boravili u Veroni na sajmu, kao i o četvoro naših građana koji su došli iz Kine. Oni se osećaju dobro i nemaju nikakve simptome. Nema mesta panici, ovo je procedura koja se sprovodi po preporukama SZO i zdravstveni nadzor trajaće 14 dana.

Epidemiolog Predrag Kon napominje da se virus korona treći put pojavljuje i da se prilično adaptirao na ljudsku vrstu, što znači da izaziva sve blaža i blaža oboljenja nego ranije.

- Stanje na tržištu Srbije je potpuno stabilno i normalno, nema veće potražnje za bilo kojim proizvodom - rekao je Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. - Predstavnici trgovinskih lanaca potvrđuju da nema potrebe za stvaranjem ličnih zaliha.

Drugog dana posete Pekingu, Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije, sastao se sa potpredsednikom NR Kine Vang Ćišanom i izrazio nadu da će Kina uskoro pobediti epidemiju. Dačić je istakao da poseta Kini u vreme epidemije predstavlja pokazatelj solidarnosti dve zemlje. On je istakao da Srbija osuđuje sve političke manipulacije epidemijom koje se koriste za širenje antikineske atmosfere u svetu, naročito u nekim zapadnim zemljama i naglasio da je broj izlečenih u Kini premašio 20.000.


VIRUS PRETNjA NAŠEM TURIZMU

- KUD nam dođe sad ovaj virus korona, ne mogu da vam opštem koliko se nerviram oko toga. Ostvarili smo rast od 140 odsto, kada je reč o kineskim turistima i baš sad je došla ta opšta panika u Evropi, zbog virusa korona - kazao je na otvaranju hotela "Mona plaza" predsednik Srbije Aleksandar Vučić. - Srbiji ne bi smetalo da nastave da dolaze kineski turisti i bilo bi organizovano da svi budu pregledani - istakao je Vučić. - Beograd je jedan od najotvorenijih gradova i imaćemo sve više uspeha u turizmu i hotelijerstvu. Nažalost, u našoj zemlji je prisutno mnogo bezrazložnog straha, panike i laži u vezi sa koronom, iako ovaj virus ima slabije simptome od običnog gripa. Kada je kod nas bila variola vera nije bilo toliko straha, panike i laži, kao što je danas. (J. Su.)



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije