Додик: Више верујемо Србији него БиХ

БАЊАЛУКА: Члан Председништва БиХ и председник СНСД Милорад Додик изјавио је данас на конференцији за новинаре да Република Српска има легитиман циљ да преферира изворни Дејтон и надлежности, да не планира сецесију и да о томе нема говора у овом ентитету, али да многи у свету сматрају да је БиХ пропала држава.
Jutjub/RTRS/Milorad Dodik
Фото: Јутјуб/РТРС/Милорад Додик

"Република Српска има легитиман циљ да преферира изворни Дејтон и надлежности. Многи сматрају да је БиХ већ пропала земља, а у Сарајеву нису срећни због тога. Ја никада нисам позивао на оружје као што је то радио Изетбеговић. Они бране "Исламску декларацију" и исламско уређење, али неће доживјети да се БиХ додатно милитаризује", изјавио је Додик.

Он се осврнуо на састанак лидера СДА, СББ и ДФ Бакира Изетбеговића, Фахрудина Радончића и Жељка Комшића наводећи да су поруке после састанак били напад на РС и све што је српско. Како каже, њихови напади су и напади на Србију која смета Бакиру Изетбеговићу, пренели су бх. медији.

Истакао је да овим лидерима највише одговара нестабилна Србија и да су због тога причали лоше о председнику Србије Александру Вучићу. Рекао је да Бањалука више припада Вучићу него Изетбеговићу и да Бањалука никада није била шехер.

"Изетбеговић покушава да се политика води у БиХ по мерилима 'Исламске декларације'. Бошњацима највише одговара нестабилна Србија и нејак предсједник. Треба рећи и да својатање Бањалуке као шехер-града није примерено.

Бањалука више припада Вучићу него Изетбеговићу" рекао је он, истичући да Изетбеговићу то ипак неће поћи за руком.

Поновио је да је неко у Сребреници "покушао убити председника Србије" додајући како је Вучић увек имао државнички став, односно да је радио на очувању мира и Дејтонског мировног споразума.

Главни град БиХ Додик је назвао "муслиманским Сарајевом" истичући да се путем институција система доносе одлуке које нису у складу с Дејтоном.

Додао је да су Изетбеговић, Радончић и Комшић "муслимански лидери" који имају подршку ОХР, а који се огласио одмах након састанка.

РС нема, рекао је, ниједан такав документ као што је  Исламска декларација.

"Постоје изјаве политичара, а ја и овај пут кажем да је наш примарни циљ Дејтон, да Србија буде снажна, стабилна и јака. Ми смо загледани у Србију и више верујемо Србији него БиХ. То су наши легитимни политички ставови", казао је Додик.

Додик је оценио да је мржња Сарајева према Србији и РС главни проблем, али и да су Бошњаци од Срба наследили Сарајево и Тузлу и да би сада ширили на Бањалуку.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести