Трамп ипак забринут због коронавируса?

ВАШИНГТОН: Коронавирус поставио је нове изазове пред америчког председника Трампа с обзиром да су он и његови сарадници давали изјаве које су контрадикторне упозорењима која стижу из научних кругова у америчкој администрацији.
tramp
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vucci)

АП извештава да је председник Трамп на јучерашњој конференцији за новинаре у Белој кући рекао да у потпуности контролише ситуацију и упутио је апел Американцима да му верују. С председником су се пред новинарима појавили највиши државни званичници и експерти здравственог сектора.

Председник САД је апеловао на грађане да буду спремни за могуће ширење вирусне заразе, а АП преноси да је Трамп наставио да умањује ризике рекавши да би ширење заразе могло "...само мало да се повећа", али да можда уопште неће бити значајнијег ширења епидемије.

Истовремено, Трамп се дистанцирао од експертских процена високих званичника америчког здравственог система који су упозорили да је "...ширење вируса у САД неизбежно".

Док се компаније, образовне установе и становништво припремају за могуће ширење епидемије, "непредвидиви" председник би могао да буде фактор ризика, јер је, како констатује АП, у неколико ситуација негирао је упозорења и нападао експерте из своје администрације.

АП пише и да Трамп, као и раније, показује намеру да "сваку кризу посматра у контексту својих најбољих шанси на предстојећим председничким изборима".

У покушају да релативизује претњу од коронавируса, Трамп је, наводи АП, изјавио да је тек недавно сазнао да хиљаде људи сваке године умиру и од грипа.

Након дводневних потреса на Вол Стриту изазваних ефектима ширења коронавируса, Трамп је јуче на Твитеру оптужио медије и Демократску странку да неоправдано дижу узбуну и тако праве штету на америчком финансијском тржишту.

Посебно се обрушио на мреже МСНБЦ и ЦНН, оптуживши их да чине све како би увећали претње од коронавируса, укључујући и сејање панике на (финансијским) тржиштима.

Он је оштро напао своје политичке противнике да су "...некомпетентни, Демократе-Које-Ништа-Не-Чине и знају само да причају али не и да ступе у акцију".

Трамп је оптужио и демократске председничке кандидате да су својим изјавама током прекјучерашње јавне дебате изазвали лоше реакције финансијских тржишта и грађана.

Председник је и сам признао да би ширење вируса утицало на пад БДП уз констацију да је тренутно, америчка економија ипак у "одличном стању".

Јучерашња конференција за новинаре у Белој кући требало је да увери јавност да је све у реду, да председник у потпуности увиђа озбиљност ситуције, али и да све конце држи у својим рукама.

Трампови коментари изазвали су оштре реакције и упозорења из Центра за контролу и превенцију заразних болести, одакле позивају Американце да се припреме за могуће ширење вируса у САД иако је тренутно "само" 60 потврђених случајева.

"Поруке из Беле куће не помажу", оценио је Лоренс Гостин, професор међународног здравственог права на Универзитету Џорџтаун, извештава АП.

"Бела кућа неутемељено демонстрира самопоуздање. Наравно да и ми настојимо да се јавност не узнемири, међутим Бела кућа се не обазире на чињенице", упозорио је Гостин.

Према писању АП, Трампови јавни наступи прикривају другу страну медаље јер је председник САД, у кругу најближих сарадника, изразио дубоку забринутост због негативних ефеката коронавируса на финансијска тржишта.

Приметно је, нмаводи АП, и да се од почетка избијања кризе Трамп уздржава да оптужи Кину, како не би узнемирио председника Си Ðипинга и нанео штету текућим преговорима о свеобухватном трговинском споразуму између две земље.

Од саветника и особља Беле куће председник је захтевао већи степен јавне присутности, чешће брифинге за новинаре и редовну размену мејлова с медијима.

"Америчка јавност жели да се увери да се председник бави важним питањима и да у сваком тренутку има пуну контролу, што председник Трамп и ради", изјавио је портпарол Трампове кампање, Кејли Мекенани.

Ипак, приватно, Трампови сарадници кажу да се у изборном штабу јавља забринутост јер су републиканцима добро познате политичке импликације које може донети оваква констелација догађаја и страх од пандемије.

Иначе, блиски Трампови сарадници сматрају да директна претња не долази од могућег ширења коронавируса, јер мере надзора и ограничења дају резултате, већ од негативних ефеката које појава вируса има на глобалну економију и најширу јавност.

Тако су због епидемије у Кини затворени производни погони који су део производног ланца америчке индустрије.

Марк Занди, економиста у једној консултантској фирми, изнео је јуче процену да би амерички привредни раст ове године могао да буде за 1.7 одсто мањи, отприлике као и 2016. године, као и да би даље ширење пандемије додатно погоршало економске прогнозе.

"Америчка економија је заштићена од последица коронавируса, али није имуна и извесно је да би даље ширење заразе имало лоше последице ", оценио је Занди.

У међувремену, надлежни у САД се припремају за борбу са коронавирусом, уз малу или никакву помоћ Беле куће, држећи се већ постојећих процедура уведених током борбе Обамине админстрације против ширења Еболе, а које би и у случају коронавируса давале ефикасне резултате.

Једна од лекција научених током претходне здравствене кризе налаже да се најшира јавност не засипа неоснованим уверавањима да нема опасности уколико нису научно утврђене све карактеристике обољења, подсећа АП.

У том је контексту Трампов кредибилитет упитан, јер је он и раније нападао научне кругове у својој администрацији поводом најава елементарних непогода или забринутости због климатских промена.

Током прекјучерашње дебате демократских председничких кандидата, Мајк Блумберг је упозорио да нико не зна шта би требало да се ради, а сенаторка Ејми Клобучар је критиковала Трампа јер намерава да смањи буџетска издвајања намењена Центру за контролу и превенцију заразних болести и Националном институту за здравство.

У нацрту буџета Трамп је, наиме, предложио мање новца за здравство, али Конгрес је то одбацио, јер и републиканци и демократе подржавају установе као што су Центар за контролу и превенцију заразних болести и Национални институт за здравство, па је тако супротно Трамповом предлогу Конгрес повећао буџетска издвајања за ове институције.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести