≫ 

Vranjanac osim prodaje bubrega, najavio štrajk glađu zbog dugova; U EPS-u tvrde da je krao struju

- Nadao sam sam se da će mi bivša firma, koja je otišla u stečaj, a duguje mi više od 40 zarada, sve to isplatiti. Odmah bih isplatio dug za struju, verujem da je kamata veća od samog dugovanja. I da se ubijem, verujem da struja ne bi bila uključena - kaže Goran Mišić

  • 56
Goran Mišić Goran Mišić, Foto: S. T.

Goran Mišić iz Vranja, koji je objavio da prodaje bubreg kako bi izmirio dug za struju, sada najavljuje radikalizaciju svojih postupaka, kako bi rešio probleme koje ima.

On je odlučio da štrajkuje glađu, jer ne može da se pomiri sa činjenicom da njegova porodica, a prvenstveno deca, odrastaju bez struje.

- Nakon mog oglašavanja prodaje bubrega, krenule su različite priče, da sam neradnik, da imam trospratnu kuću u Nišu i slično, što apsolutno nije tačno. Ja sam očajan, do te mere da želim da povučem neke radikalne korake. Svi koji misle da varam javnost, mogu da dođu da se uvere gde živim i kako živim, kao i da se detaljno raspitaju o tome kakav sam, bilo da je reč o novinarima ili građanima - kaže Mišić.

Goran prodaje bubreg Goran sa suprugom, Foto: S. T.

Dodaje da ne zna kada će početi štrajk glađu, da još nije odlučio i odabrao tačan momenat. Priča kako ne može više da podnese da mu se žena i deca muče u mraku, a on je, kako kaže, pošteno zaradio plate koje mu bivša firma duguje, tada zbog toga nije imao ni za struju.

- Nadao sam sam se da će mi bivša firma, koja je otišla u stečaj, a duguje mi više od 40 zarada, sve to isplatiti. Odmah bih isplatio dug za struju, za koji verujem da je kamata veća od samog iznosa dugovanja. I da uzmem da se ubijem, verujem da struja ne bi bila uključena. Nije mi jasno kako neko od funkcionera može da ima dugovanja i da se na sve to prećuti, a ja koji imam zastareo dug, meni ne može ni privremena mera da se obezbedi za decu da ne sede u mraku - kaže Mišić.

On navodi i da nije odustao od prodaje bubrega ukoliko se neko zainteresovan javi, ali se i nada da nađe neki posao i maker iznajmi stan, kako deca ne bi odrastala u mraku.

Prvobitni dug od 696.000 dinara je nakon sudskog rešenja dostigao milion i Mišići su od 17. decembra u mraku. Zbog toga je Goran ponudio bubreg, jer pojašnjava, nema drugi način da zaradi toliki novac.

Goran prodaje bubreg Foto: S. T.

- Dug datira iz 2005. godine i nije nastao iz bahatosti, već zbog spleta životnih okolnosti. Firma u kojoj sam radio je otišla u stečaj, sestra koja živi sa nama ostala je bez posla, supruga nije radila. Hteo sam da isplatim dug kada meni firma isplati ono što duguje, ali godine su prolazile i to se gomilalo. Uspevali smo da prehranimo decu, ali za ostalo nismo imali - pojašnjava Goran.

EPS: Više puta pozivali ekonomski ugrožene građane da se jave

Sa druge strane pak, iz Elektrodistribucuje, imaju svoje objašnjenje.

- Elektroprivreda Srbije u više navrata je pozivala ekonomski ugrožene građane da jave nadležnim ustanovama u lokalnim samoupravama i dobiju status koji im obezbeđuje određenu količinu besplatne električne energije. EPS žali zbog teškog materijalnog stanja u kojem se nalazi porodica Gorana Mišića iz Vranja, ali i u njegovom slučaju mora da poštuje obaveze zakonskih propisa o uslovima snabdevanja električnom energijom i naplati dugovanja.

Otkriven u neovlašćenoj potrošnji

- Mišić je pored nagomilanog duga za električnu energiju zbog kojeg je tužen otkriven i u neovlašćenoj potrošnji. Prema raspoloživim podacima, Mišić od jula 2013. godine EPS-u nije platio nijedan račun, a prema visini računa u zimskim mesecima koji premašuju 20.000 dinara očigledno je i da se greje na električnu energiju.

Goran prodaje bubreg Foto: S. T.

- Za snabdevanje električnom energijom od jula 2013. do januara 2020. godine Mišić EPS-u duguje 924.818,51 dinar uključujući iznos za koji je tužen. Pored toga, dug „EPS Distribuciji" za električnu energiju isporučenu do juna 2013. godine iznosi 1,67 miliona dinara. Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije", u koordinaciji sa Vladom Srbije, omogućavalo je kupcima električne energije reprogram dugovanja i plaćanje na rate u više navrata, ali ta opcija više ne postoji. Podsećamo da je krađa električne energije krivično delo i da je EPS u obavezi da se isto odnosi prema svim kupcima – kažu iz Sektora za odnose sa javnošću JP EPS.

Mišić kategorički odbacuje tvrdnje da je neovlašćeno uzimao električnu energiju i najavljuje da će istrajati u nameri da svojoj porodici obezbedi struju, ne isključujući ni radikalne poteze.

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HD

    29. februar 2020 | 17:36

    Ovaj će još i da štrajkuje glađu a što ne koristi pravo da radi jer je zdrav telesno,jedino mu je u glavi neka falinka,a što nije prodao kako najavio nego hteo da privuče pažnju i sažaljenje.

  • Rastko

    29. februar 2020 | 17:52

    Te drzavne lopine po ZAKONU i o cas posla dovedu na prosjacki stap pa ima se pusis dok si ziv !

  • Zeljko

    29. februar 2020 | 18:15

    Najlakse je drzavi ne placati.Hajde budi mangup pa otidji u neki trzni centar,napuni puna kolica namirnica i reci im kasni mi plata a treba mi ovo platicu drugi put.Bas me interesuje kako ces proci sa obezbjedjenjem.Ili napuni rezervoar goriva i samo daj gas pa kad ti dodje policija kazi nisam imao da platim.Mozes otici i u neki restoran,napravis par hiljada ceh i reci gazdi super ti je hrana ali ja nemam paral.Ove stvari nikom ne padaju na pamet ali kad treba potkradati drzavu to je mnogima normalno,u smislu drzava ima sto da im placam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA