Liban zatvara obrazovne ustanove zbog korona virusa

Svi oboljeli od korona virusa u Libanu trenutno su u karantinu Univerzitetske bolnice Rafik Hariri u prijestolnici Bejrutu (EPA)

Vlasti Libana su pozvale nadležne u svim univerzitetima, školama i jaslicama da budu zatvoreni do 8. marta u sklopu mjera predostrožnosti zbog novog korona virusa, navodi Al Jazeera English i dodaje kako je ovo prva država Bliskog istoka koja je objavila ovakve mjere tokom nastojanja regije da se izbori za brzim širenjem bolesti.

Liban je do sada registrirao sedam slučajeva oboljenja od virusa koji je prvi put otkriven u Kini krajem prošle godine, a deseci osoba su prošli kroz provjere i ili čekaju rezultate ili su bili negativni na testovima za COVID-19 kako glasi ime virusa.

Tri pacijenta – dvoje državljana Libana i jedno Irana – vratili su se iz Irana, regionalnog epicentra virusa gdje su zabilježene stotine slučajeva oboljenja i deseci preminulih.

Četvrti slučaj je državljanin Sirije i sumnja se da je bio u kontaktu sa nekim ko je bio u Iranu, objavilo je libansko Ministarstvo zdravstva u subotu. Kasnije je objavljeno kako su zabilježena tri nova oboljenja koji su ranije bili u kontaktu sa inficiranima i trenutno ih je ukupno sedam.

Stav Američkog univerziteta

Dodaje se kako su svi pacijenti trenutno u karantinu Univerzitetske bolnice Rafik Hariri u prijestolnici Bejrutu, te kako se očekuje da sve obrazovne institucije poštuju uputu ministra obrazovanja Tareka Majzouba o trenutnoj obustavi rada.

No, Američki univerzitet Bejruta, koji pohađa blizu 10.000 studenata, objavio je kako će nastaviti raditi „na osnovu konsultacija sa nekoliko stručnjaka iz polja infektivnih oboljenja“.

Prema posljednjim podacima, najmanje 2.900 osoba je preminulo, a više od 85.000 ih je oboljelo širom svijeta od pojave virusa u kineskom gradu Wuhanu decembra 2019. godine.

Najveći broj oboljenja (i smrti) prijavljeno je u Kini, no svaki dan se prijavljuju drugi slučajevi širom svijeta poput Južne Koreje, Irana i Italije gdje se bolest jako raširila.

Izvor: Al Jazeera