Milan Stamatović
Promo
Milan Stamatović

Promo

Milan Stamatović, Foto: Promo

- Ako radite u opštem interesu jedne lokalne samouprave i njenih građana, onda ste sve vreme u jednoj vrsti kampanje, u kojoj želite da ostvarite postavljene ciljeve i pokažete svoje rezultate - kaže Stamatović. On dodaje da lokalno rukovodstvo u Čajetini vredno radi bez obzira na izborni period i o građanima i njihovim potrebama ne razmišlja samo tokom predizborne kampanje.

- Prvenstveni cilj ZS-a je pobeda na lokalnim izborima u Čajetini i u celoj zapadnoj Srbiji, ali isto tako želimo da ostvarimo dobar izborni rezultat i u ostalim opštinama i gradovima u Srbiji - naglašava Stamatović.

Da li to znači da više niste deo Saveza za Srbiju?

- Zdrava Srbija je odlučila da ne bojkotuje lokalne izbore i da sledi svoju odgovornu politiku prema građanima koji su nas sve ove godine birali i podržavali u opštini Čajetina. Ne možemo sada, kada je teško, da im okrenemo leđa, da napustimo svoje političke principe i odustanemo od započetih promena i predamo vlast bez borbe. Bila bi to i izdaja opšteg interesa i izdaja naroda koji nam veruje i očekuje od nas da nastavimo sa ozdravljenjem Srbije. Članstvo u SZS-u zamrznuo sam pre potpisivanja Sporazuma sa narodom. Bilo bi neodgovorno da ne ispunimo očekivanja građana, s obzirom na to da smo na poslednjim lokalnim izborima u Čajetini osvojili 57 odsto glasova birača, a ja sam na poslednjim lokalnim izborima u Čajetini osvojio čak tri puta više glasova od predsednika Aleksandra Vučića.

Kako komentarišete to što je Nebojša Zelenović odlučio da izađe na izbore?

- Ne želim da komentarišem odluke drugih političara. Svako ima pravo da u skladu sa svojim političkim stavovima i uverenjima iskaže mišljenje, ali i preuzme odgovornost za svoje postupke.

Zbog čega nije došlo do saradnje između Aleksandra Šapića i vas?

- Zdrava Srbija i SPAS potpisali su „Politički okvir udruživanja patriota“, dokument koji je definisao osnovne političke ideje i program koje su zajedničke za obe stranke. Dakle, ZS nikada nije ugovorio predizbornu koaliciju sa SPAS-om, niti je stavio potpis na bilo koji drugi dokument koji bi dokazivao da smo nameravali da formiramo istu izbornu listu i zajedno izađemo na republičke i lokalne izbore.

Vi ste dugo na čelu opštine Čajetina, šta novo možete da ponudite stanovnicima te opštine?

- Osim izgradnje najduže panoramske gondole na svetu, zlatiborske „Gold gondole“, najveće lokalne investicije u Srbiji, vredne 13 miliona evra, koja će već ovog proleća biti završena i zvanično puštena u rad, opština Čajetina namerava da realizuje još jedan veliki infrastrukturni projekat na Zlatiboru. Reč je o novoj trasi gondole dužine 4,5 kilometara, koja će povezivati Ribničko jezero i vrh Čigote, s ciljem da se rastereti Tornik, a jedan krak gondole, od međustanice u Ribnici, preusmeri do Čigote kako bi i taj deo Zlatibora razvio sve svoje turističke potencijale i privukao investitore i rekreativce, ljubitelje prirode i adrenalinskih sportova.

Šta ste mogli bolje da uradite u prethodnom periodu?

- Sve što je zavisilo od opštine Čajetina i njenog rukovodstva, uspešno je urađeno. Unapredili smo lokalnu infrastrukturu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, izgradili smo u rekordnom roku zgradu Kulturnog centra na Zlatiboru, pri kraju smo izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, subvencionišemo poljoprivrednu proizvodnju i bavljenje seoskim turizmom, ulažemo u obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport, turizam, podstičemo povećanje nataliteta i zapošljavanje mladih. Ako smo imali nekih teškoća i kašnjenja u realizaciji nekih projekata, u tim slučajevima nismo bili krivci mi, već je odgovornost, zbog raznih administrativnih odluka, bila na republičkom nivou.