Čeka se Trampov potpis na 8,3 milijardi dolara za koronu

Tanjug

06. 03. 2020. u 14:15

Američki predsednik Donald Tramp bi danas trebalo da potpiše zakonski akt o izdvajanju 8,3 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa

Чека се Трампов потпис на 8,3 милијарди долара за корону

Foto Tanjug / AP Matt Ourke

Američki predsednik Donald Tramp bi danas trebalo da potpiše zakonski akt o izdvajanju 8,3 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa.

Ovaj novac bi trebalo da se dodeli federalnim zdravstvenim službama za nabavke vakcina, testova i medicinskih sredstava, kao i da pomogne federalnim državama i lokalnim vlastima da spremno dočekaju preteće širenje korona virusa, prenosi AP.

Senat je juče dao "zeleno svetlo" predlogu zakona uz obrazloženje da brzo širenje epidemije preti da ugrozi svakodnevni život u Americi.

Ovaj iznos je više od tri puta veći od sume od 2,5 milijarde dolara koju je pre 10 dana odobrila Bela kuća.

Gotovo je sigurno da će Tramp potpisati ovaj zakonski akt koji su podržali gotovo svi, od Kapitol hila do struke.

Senatorka Maria Kentvel, demokrata iz države Vašington koja je jedna od najugroženijih od korona virusa, pohvalila je zakon jer će "olakšati građanima pristup javnim laboratorijama za testiranje, ubrzati otvaranje i opremanje novih karantina i pomoći da se finansira dezinfekcija javnih površina".

Demokrate su podržale zakon, ali naglašavaju da je to samo prvi korak.

"Ovo bi mogao biti tek prvi korak. Imamo problema sa zdravstvenim osiguranjem ljudi koji su ostali bez posla", prokomentarisala je demokrata Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa odmah nakon što je potpisala predlog zakona.

Demokrata Raul Ruiz iz Kalifornije glasao je za predlog zakona.

"Sve dok se predsednik ne suprotstavlja ekspertima i naučnicima koji zanju šta rade, stvari će ići na bolje", rekao je Ruiz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)