Hadžihafizbegović o aferi ‘Asim’: Pripremljen i smišljen projekat protiv mene

Hadžihafizbegović kaže da je nanesena šteta njegovom statusu umjetnika, kako u BiH, tako i u regiji (Fena)

Emir Hadžihafizbegović, glumac i direktor Kamernog teatra 55, te prvobitni kandidat Stranke demokratske akcije za novog ministra kulture u vladi Kantona Sarajevo, oglasio se prvi put u javnosti povodom afere ‘Asim’ u kojoj akteri audiosnimka spominju i njegovo ime, kao čovjeka preko kojeg će zaposliti suprugu delegata čiji glas je trebao biti kupljen.

“Moj privatni, porodični, poslovni, pa ako hoćete, i politički život u ovih pedeset i osam godina života ‘bijelo platno bez mrlje’ i nikad nisam bio dijelom bilo kakve afere. Ponavljam, nikad… U kontekstu tajnog prisluškivanja određenih osoba, niti sam ‘luk jeo, nit’ luk miris'o’. Isto kao i danas dok pišem ovo saopštenje, i u vrijeme tajnog prisluškivanja određenih osoba, obavljao sam dužnost direktora Kamernog teatra 55. Zašto je nekom trebalo da moje ime uprlja izjavom drugog, ili trećeg čovjeka, taj neko objasnit će na sudu”, naveo je u saopćenju.

Dodao je da je “medijskom harangom” protiv njega nanesena šteta njegovom statusu umjetnika, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji te da će sve odgovorne za “laži” tužiti na sudu.

‘Smišljen projekat’

Hadžihafizbegović je rekao da je sve “dobro pripremljen i smišljen projekat, koji je za cilj imao, kako sam i na početku rekao, degradaciju mene i moje svjetski prepoznate umjetničke karijere, kao i moje degradiranje, kako u društvenom tako i u političkom kontekstu”.

“Kamerni teatar 55 vraća se sa mini turneje iz Podgorice i Beograda, gdje su nas poštovaoci teatra, poštovaoci Abdulaha Sidrana i reditelja Kokana Mladenovića, poštovaoci sad već kultne predstave ‘Sjećaš li se Doli Bel’, na nogama, sa suzama u očima i frenetičnim aplauzom, nagradili za to pozorišno remek djelo. Emir Hadžihafizbegović je na sedam festivala u regiji Bosna i Hercegovina – Hrvatska – Srbija, dobio sedam grand prixa za najboljeg glumca za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi ‘Sjećaš li se Doli Bel’. Na tih sedam festivala predstava je dobila ni manje ni više nego četrdeset nagrada”, zaključio je Hadžihafizbegović.

Afera ‘Asim’ odnosi se na snimak na kojem se može čuti kako Asim Sarajlić, sada već bivši predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata, a zaposlenje se planira “završiti” preko “glumca” (Emir Hadžihafizbegović) koji je trebao postati novi ministar kulture u Vladi Kantona Sarajevo. “Glumac” bi to navodno, kako Sarajlić govori na snimku, trebao uraditi jer mu je dužan.

Zbog navedene afere Emir Hadžihafizbegović je, kako je saopćeno iz SDA, je odustao od kandidature za ministra u kantonalnoj vladi.

Izvor: Agencije