Venera pronađena u Francuskoj stara 23.000 godina

Figurina iz paleolita, koju su arheolozi nedavno pronašli u okolini grada Amijena, severno od Pariza, stara je, prema procenama stručnjaka više od 23.000 godina.

Lovci i sakupljači iz doba paleolita, tokom leta nastanjivali su se u oblasti oko Amijena, koja je danas bogato arheološko nalazište. 

Tadašnji stanovnici tog predela, poznati su po tome što su izrađivali strela, sečiva, nakit, ali i figurine poznate kao venere.

Najnovija venera, sa jasno uočljivim izvajanim detaljima, pronađena je na dubini od četiri metra.

Na figurini, sa prednje strane su bujne dojke i predimenzionirano prikazan stomak sa urezanim pupkom. Proporcionalno uvećano je prikazana i zadnjica.

Jasno je da je reč o figurini veneri, koja slavi žensku plodnost.

Arheolozi kažu da im je cilj da istraže i utvrde na koji način i u kojim uslovima je izrađena figurina, pošto njen kvalitet nadmašuje kvalitet sličnih figura koje su pronađene na istom ali i drugim lokalitetima.

Najnovija venera, veličanstven je primer paleolitske umetnosti i jedna je od 15 sličnih figura pronađenih u Francuskoj.

Figurina je visoka četiri centimetara. Osim po velikim grudima i zadnjici, specifična je i po tome što su joj glava i ruke proporcionalno manji.

Te osobine ukazuju na sve tipične karakteristike figura venere, kojih je oko 200 pronađeno širom Evrope i Rusije.

Starost od 23.000 godina utvrđeno je radiokarbonskim datiranjem. Poslednja „francuska venera“ otkrivena je 2014. godine na istom nalazištu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво