Фактор плус: СНС 59,8, СПС-ЈС 15,1, СПАС 4,8 одсто

БЕОГРАД:  Да се избори одржавају у недељу, листа око Српске напредне странке освојила би 59,8 одсто, СПС и ЈС 15,1 одсто, а СПАС Александра Шапића 4,8 одсто гласова, показало је најновије истраживање агенције Фактор плус.
Izbori 2020  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Избори 2020 Фото: Дневник.рс

Према истраживању рађеном од 1. до 9. марта на територији Србије без Косова, Српска радикална странка имала би 3,5, Уједињена демократска Србија и покрет "Метла 2020" три одсто гласова, док би покрет "1 од 5 милиона" имао 2,8 гласова, пише "Блиц" у штампаном издању за уторак.

Директор агенције фактор плус Владимир Пејић рекао је да се резултати истраживања, у случају да се изузму они који бојкотују, значајно разликују кад је реч о самом рејтингу странака.

"Напредњаци су у оба случаја доминантни, а не бих искључио и да иду преко 59,8 одсто, коликосада имају. По наступу Александра Вучића се види да жели да мотивише своју базу, да не изгубе убедљиву предност коју имају", каже Пејић.

Према његовим речима, у последњих месец дана раст су забележили СПС и ЈС, што је, сматра, последица агресивног рада на терену, али и бојкота.

За њега највеће изненађење је "1 од 5 милиона" који имају 2,8 одсто подршке, али каже да у неким местима имају и више од тога.

"Појединачно, нико не зна ни за једно име људи који чине покрет, али бренд очигледно добро пролази", рекао је Пејић.

Када се ради о рејтинзима свих политичких опција и оних које ће изаћи и оних које ће бојкотовати изборе, приметан је пад Покрета слободних грађана, али и Савеза за Србију.

По рејтингу је СНС на 53,3 одсто, СПС и ЈС на 12,7 одсто, СзС на 8,4, СПАС на 4,3, СРС на 3, ПСГ на 2,8 одсто подршке бирача.

"ПСГ је пао вероватно због тога што је Сергеј Трифуновић био избор оних који су имали неки инат, па је одустао, што је и њих поколебало", рекао је Пејић и додао да је приметан пад и Савеза за Србију и додао да је потребно да партије које чине СзС раде на својој препознатљивости.

Када се ради о излазности истраживање је показало да 45 одсто испитаника намерава да изађе на изборе, 30 одсто неће изаћи, а 25 одсто не зна или нема став.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести