Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Српски хумор чује се и у Америци: Нушићева "Госпођа министарка" изведена у Чикагу (ФОТО)


Чикаго - Представа “ Госпођа министарка “ премијерно је изведена у Ирском културном центру у Чикагу. Представу је извело позориште Мира Сремчевић, једино српско позориште на територији САД које својим радом, захваљујући глумцима аматерима негује српску културу, традицију и језик радећи представе по текстовима наших великих писаца попут Бранислава Нушића, Душана Ковачевића, Стевана Сремца.

 

“ Пре 12 година , овде у Чикагу играли смо представу “Госпођа министарка” која је добила одличне критике у јавности, тако да смо добијали позиве за гостовања широм Америке. Играли смо у Лос Анђелесу, на Флориди, у Милвокију и у нашим црквама у Чикагу. То је била најгледанија представа у ових 17 година од оснивања позоришта”, каже Славица Петровић, бивша глумица Народног нишког позоришта, која више од три деценије живи у Чикагу и додаје да се и у Америци Нушићева дела обожавају.

 

“Он је ванвременски и идеалан је за читаве породице, све генерације. Поносна сам на своје колеге, глумце аматере који су дали свој допринос да и овога пута представа публику подигне на ноге”, каже Славица Петровић , којој је други пут у каријери, припала улога Нушићеве јунакиње.

 

Верни искључиво делима српских писаца и ликовима које играју, ентузијасти различитих профила и година, глумци аматери вођени су заједничким циљем, да сачувају српки језик и културу.

 

“ Надам се да је публика уживала као и ми, који смо се потрудили да дочарамо Нушићево доба и време када је госпођа министарка била на Влади”, кроз осмех каже Стефанија Ђокић која је нашла у улози кћерке Даре.


Петнаестогодишњи Лазар Радоњић учествовао је и у овој представи и коначно је сигуран у намери да ће студирати глуму. Реакција публике највећи му је ветар у леђа, а балканска духовитост , како каже, има свој смисао и примену у приватном животу.

 

“ Дела српских књижевника, на које сам, ја, као Србин поносан често , кроз представе које играм показују како су карактери променљиви, када се умеша моћ. Сатира и комедија наших писаца је нешто што је дубоко укорењено у српској књижевности и нама глумцима, како професионалцима тако и аматерима је на част да ту нераскидиву балканску нит представимо у белом свету” каже Лазар Радоњић.

 

За 16 година постојања српског позоришта у Чикагу, одиграно је више од 30 премијера и 150 представа, али је најгледанија “ Госпођа министарка” коју и овога пута очекује турнеја широм САД.

 

РИНА

 

 


10.03.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO