Ova poruka se širi Srbijom: Saveti za borbu protiv korone, stručnjaci nam otkivaju da li su tačni

Ova poruka navodno potiče od pulmologa i na kraju poruke pozivaju se svi koji poruku dobiju da je proslede dalje da bi se što više građana upoznalo sa njenom sadržinom

  • 7
korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

SMS poruka o korona virusu ovih dana kruži Srbijom. Srećom, nije u pitanju nikakvo širenje panike ni lažnih vesti, već saveti kako se ponašati u borbi protiv virusa. Ova poruka navodno potiče od pulmologa i na kraju poruke pozivaju se svi koji poruku dobiju da je proslede dalje da bi se što više građana upoznalo sa njenom sadržinom.

Konsultovali smo i stručnjake, koji su za Telegraf.rs rekli da su ovi saveti dobrim delom tačni i adekvatni.

Pada na zemlju

"Virus je fizički veliki, težak i zato ne lebdi nego pada, na rukama se zadržava 5 do 10 minuta, na odelu i tkaninama par sati, na metalu (brave i sl.) i do 12 sati. Neotporan na temperaturama većim od 23 stepena. Zato treba prati ruke toplom vodom, izlagati se suncu, prati garderobu i luftirati na suncu. Zato što je veliki ne prolazi lako kroz zaštitne maske - nositi maske! Pet do 10 minuta, koliko se virus zadržava na rukama, je dug period, jer za to vreme može da se jede, dira nos, oči, usta... Zato često prati ruke toplom vodom. Naravno, izbegavati gužve, boravak u malim prostorijama..."

Prvo u nosu i grlu

"Virus se prvo naseljava u nosu i grlu, grebucka, draži. Ne izaziva sekreciju iz nosa, što je važno za diferenciranje u odnosu na druge virusne infekcije! Dok je tu, piti tople napitke, toplu vodu, ne koristiti hladno i led. Ispirati grlo, predlog je Betadine za grlo, da se pokuša da ne siđe dole. Ovde se i kašlje, suvo, nadražajno, bez sekreta. Nema temperature. Ovo traje dva do četiri dana. Dakle, najvažnije je da nema sekreta iz nosa ni ispljuvka.

Nakon toga, posle pet do šest dana, virus moze da siđe u pluća i tada se javlja povišena temperatura, suv kašalj i plitak dah (teško disanje) su znak da je virus u plućima. Znači, pokušati da virus ne ode u pluća. Bezbedna razdaljina od zaraženog je tri metra i više.

Prosledite dalje."

Poruka je navodno stigla sa pulmologije Kliničkog centra u Kragujevcu, ali kako smo već napisali, stručnjaci su za Telegraf.rs rekli da su ovi saveti dobrim delom tačni, pa se mogu i koristiti.

Pojačane mere higijene

Ipak, nadležni apeluju na sve građane da primenjuju pojačane mere higijene i poštuju preporuke Ministarstva zdravlja i u svemu postupaju po uputstvima nadležne zdravstvene službe.

Preporučuje se pojačana i česta higijena ruku, izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje, izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostorijama gde se nalazi veliki broj osoba, pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    12. mart 2020 | 22:33

    Pošto je to sve uglavnom tačno tu poruku treba distribuirati što više i na što više adresa. Hvala autoru jer će nas njome mnoge poštedeti napasti zvane korona.

  • Marko

    13. mart 2020 | 00:01

    Znaci ovako; "neotporan je na temperature vece od 23°c" , sto znaci, da u didiru sa ljudskim telom koje ima 36°c nestaje ??

  • Optimus

    13. mart 2020 | 02:20

    Kakve maske kad ih vise nema? U Nišu se ne mogu naći ni asepsol, ni gel za dezinfikovanje ruku, ni rukavice a kamoli maske. Ovaj narod je toliko sebičan da mi tera suze na oči. Kao da je nuklearni rat i da svi idemo u podzemna sklonista iz kojih necemo izaci na povrsinu u narednih 20 godina. E tako ljudi ovde kupuju asepsol i antibakterijska sredstva. Da su tako cisti i van ove situacije, pa gde bi nam kraj bio. Neka nam je Bog u pomoci svima, pored ovakvih sugradjana jer izgleda nikom nije nista sveto, bitna je samo svoja guzica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA