Željko Ražnatović Arkan
EPA
Milan Beko je vidno smršao posle ranjavanja

Dejan Briza/Alo

Milan Beko je teško ranjen u atentatu, Foto: Dejan Briza/Alo

Atentatoru na srpskog biznismena Milana Beka (59) sudiće u Apelacionom sudu u Beogradu sudija koji je osudio ubice Željka Ražnatovića Arkana (48) i dvojice njegovih prijatelja, saznaje „Alo!“ iz pravosudnih izvora. Kako saznajemo, sednica optuženima za pokušaj ubistva Beka zakazana je za jun, a sudija koji je sudio optuženima za zločin u „Interkontinentalu“ biće izvestilac.

- Predmet je stigao u sud i dodeljen petočlanom veću, koje će razmatrati žalbe tužioca i odbrane kao i odgovore na njihovu žalbu. Potom će na zatvorenom delu sednice doneti odluku. Veće može da potvrdi ili preinači presudu, ali i da otvori novi pretres pred Apelacionim sudom -kaže izvor „Alo!“.

Maja Adrovac

Marko Metlaš

Maja Adrovac se teretila za pomaganje, ali je oslobođena krivice, Foto: Marko Metlaš/Alo

Viši sud u Beogradu osudio je u novembru prošle godine Aleksandra Zdravkovića na deset godina robije zbog pokušaja ubistva Beka 14. novembra 2014. u beogradskom naselju Senjak dok je Maja Adrovac oslobođena optužbi.

Ovo je prvostepena presuda za Zdravkovića, a druga za Maju Adrovac koja je na prvom suđenju oslobođena krivice da je pomagala atentatoru posle zločina. Ova presuda je epilog trećeg suđenja koje je počelo 21. marta prošle godine. Tužilaštvo je ranije predložilo kazne zatvora i to ne manje od po 15 godina za Maju Adrovac i Zdravkovića.

Tražio da se otkriju nalogodavci

Milan Beko je teško ranjen u sačekuši ispred svoje kuće na Senjaku. Napadač, koji je imao saučesnika, pogodio je Beka s nekoliko metaka u stomak i pobegao. Beko je u kritičnom stanju prevezen u Urgentni centar, gde se oporavio. U istrazi biznismen nije otkrio ko bi mogao da stoji iza pokušaja ubistva, ali je i tada, kao i kasnije na suđenjima, jasno tražio da se otkriju nalogodavci, kao i ko je zaista pokušao da ga ubije.

Njihovi branioci ostali su pri stavu da tužilaštvo nije predočilo dokaze protiv Zdravkovića i Maje Adrovac. Advokat Milica Colić Kravarski, koja zastupa Zdravkovića, tvrdila je da „nije izveden nijedan dokaz protiv njega“.

I branioci Maje Adrovac, advokati Dalibor Katančević i Momčilo Minić, smatrali su da je „ovim postupkom država pokazala svoju moć, a veštaci željni slave napravili su skeč u sudnici“.

Aleksandar Zdravković

MUP Srbije

Aleksandar Zdravković, osuđen na 10 gdoina zbog atentata,Foto: MUP Srbije

- Zdravkovićev branilac se žalio na presudu, dok je odbrana Maje Adrovac napisala odgovor na žalbu tužioca - navodi sagovornik „Alo!“.

Zdravković se tereti da je sa N. N. licem pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što je pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila, kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju Bekove kuće na Senjaku.