FIGURICE ŽENA STARE 23.000 GODINA NAĐENE U FRANCUSKOJ: Kvalitetnije od svih do sada nađenih
Foto: Profimedia, Ilustracija

kod amijena

FIGURICE ŽENA STARE 23.000 GODINA NAĐENE U FRANCUSKOJ: Kvalitetnije od svih do sada nađenih

Planeta -

U blizini francuskog grada Amijena, severno od Pariza, arheolozi su pronašli figurine žena iz perioda paleolita čija je starost procenjena na više od 23.000 godina.

Paleolitske grupe lovaca-sakupljača nastanjivale su svakoga leta severnu oblast budućeg grada gde su izrađivali vrhove strela, sečiva, nakit i izrezivali iz krede male figure koje su arheolozi nazvali "Venerama iz Renakorta".

Kako je objavio najnoviji broj dvomesečnog časopisa Arheolodži, sada je pronađena jedna takva "Venera" na dubini od četiri metra na kojoj su veoma dobro izrezani detalji.

Na figuri se i sa lica i sa naličja vidi kosa koja podseća na šlem od kockica, a sa prednje strane se vide bujne dojke i poveći stomak na kome je urezan pupak. Sa leđa se vidi poveća stražnjica koja je veoma realistički oblikovana.

Prema rečima arheologa, njihov je cilj da istraže i utvrde kako je ova figura rađena. Njen kvalitet daleko nadmašuje slične male skulpture iz kako ga nazivaju, gravetijanskog perioda ( 28.000-22.000 pre nove ere).

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track