20. mart  2020. 15.08  | Izvor: Tanjug

Episkop Teodosije: Crkve na Kosovu i Metohiji neće biti zatvorene

GRAČANICA -

Crkve na Kosovu i Metohiji neće biti zatvorene u narednom periodu, a gde god postoji mogućnost i dalje će biti služene svete liturgije i u manastirskim hramovima i sva ostala bogosluženja, najavio je episkop raško- prizrenski Teodosije.

"Ko god bude želeo da primi Svete Tajne bilo na bogosluženju ili na drugi način, neće mu biti uskraćivano", naveo je episkop u izjavi objavljenoj na portalu Episkopije raško-prizrenske.

gracanica, 1

Vernicima je poručio da usled mogućeg širenja korona virusa, Crkva ostavlja vernicima da po sopstvenoj savesti, prema sebi i prema bližnjima, posebno starim i bolesnima, odluče kako će učestvovati u životu Crkve, poštujući pritom mere o ograničenim okupljanjima.

Budući da je Veliki post u toku, episkop je naveo da blagosiljanja svete vodice po kućama neće biti rađeno.

Sveštenici će osveštati vodu u hramu i obezbediti da svako od vernika koji želi može da je dobije u crkvi, ili će mu u slučaju nemoći biti dostavljena do kuće.

Predlaže da se crkvene službe, krštenja, venčanja, opela i sahrane obavljaju u prisustvu porodice i najuže rodbine.

Eparhija je naložila da u svim parohijskim i manastirskim hramovima u periodu od 8 do 20 časova, u vremenskom intervalu od dva sata, zvone zvona u trajanju od pet minuta.

U vreme trajanja epidemije naloženo je da se privremeno prekine primanje posetilaca i gostiju u manastirima, a monasima i monahinjama da umnože svoje molitve za zdravlje i spasenje svih.