Ивановић: Нема оболелих, али има проблема

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Директор Клиничко болничког центра у Северној Митровици др Милан Ивановић изјавио је данас да на северу Косова нема заражених коронавирусом, али да се здравствене установе суочавају са огромним проблемом, јер се на прелазу Јариње возачи санитета, при повратку на Косово, упућују у карантин или самоизолацију.
km
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

“Нема потврђених случајева заразе на северу Косова и Метохије. До сада контролисани узорци су сви негативни, нису пристигли резултати узорака које смо послали јутрос у Институт за вирусологију Торлак”, рекао је Ивановић за портал Косово онлајн.

Он је навео да је на северу Косова у овом тренутку епидемиолошка ситуација стабилна, али да треба бити опрезан и видете како ће се даље развијати.

Ивановић је навео да се из Београда чекају резултати за још два узорка, да је контролисано још десетак узорака на корона вирус и да су сви случајеви били негативни.

Има, каже, грађана на северу Косова који су послати у самоизолацију према препорукама Министарства здравља, а ради се о особама које су боравиле у иностранству и онима који су евентуално били у контакту са зараженим.

“Очигледно је да Приштина не одустаје од тога да нам отежава и живот и лечење. Данас пет санитета треба да се врати из Београда пошто су одвезли пацијенте на лечење у Клинички центар Србије и у Крагујевац. Не могу да се врате пошто се на админситративној линији возачи санитета прво условљени мером карантина а сада су мало попустили и препоручили самоизолацију”.

Ивановић је казао да ако би ово било доследно спровођено да би за пар дана избацили цео санитетски превоз овдашњих здравствених установа и да онда не би могли адекватно да збрињавају најтеже болеснике.

“Надам се да ће се сви призвати разуму и да ће се омогућити, у овако тешкој ситуацији, олакшано лечење болесника јер ни вируси не познају границу а овде се ради о људима (возачима санитета) који нису из ризичних група, тако да нема основа за забрану њиховог рада”, рекао је он.

На овај начин угрожени су животи свих наших болесника, упозорио је Ивановић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести