Biznis
SUKOB NA POMOLU Italija ne prihvata uslove za dodelu novca iz evropskog fonda

SUKOB NA POMOLU Italija ne prihvata uslove za dodelu novca iz evropskog fonda

Za Italiju je neprihvatljivo da se novac Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) za ublažavanje korona krize dodeljuje uz uslove, izjavio je u utorak zamenik ministra privrede Antonio Misiani.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200323 epa alessandro di meo rome Di018456134 preview Foto: ALESSANDRO DI MEO / EPA;
20200323 epa alessandro di meo rome Di018456134 preview

Službeni Rim smatra da sredstva iz tog fonda treba da se dodeljuju bez ograničenja i isključivo za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije virusa korona, rekao je za Rojters Misiani, prenosi Seebiz.

Foto: Maurizio Brambatti / EPA;

Novac bi se takođe trebao dodeljivati bez ikakvih uslova, prenosi Misiani stav italijanske vlade.

"Jedini prihvatljiv uslov za korišćenje sredstava ESM-a bio bi da ona budu upotrebljena isključivo za otklanjanje posledica zdravstvene i ekonomske krize", rekao je Misiani, član demokratske stranke u italijanskoj koalicijskoj vladi.

Pročitajte još

Italija je zemlja s najviše zvanično registrovanih slučajeva zaraze u Evropi, ukupno 64 hiljade prema najnovijim podacima, a od bolesti je do sada umrlo 6.077 ljudi, više nego u Kini odakle je epidemija krenula.

Italijanska vlada mogla bi se zbog takvog stava sukobiti s pojedinim bogatijim severnim članicama evrozone ali i parlamentarnim zastupnicima u samom Rimu, nagađa Rojters.