Tanjug/AP

Postoje veliki izgledi da novi koronavirus postane sezonska bolest, rekao je vodeći američki naučnik i dodao da je hitno potrebno pronaći vakcinu i efikasan način lečenja.

Dr Entoni Foči, imunolog, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i naučni savetnik Bele kuće, rekao je na brifingu za novinare da virus počinje da se ukorenjuje u južnoj hemisferi gde dolazi zima.

– Sada vidimo da u južnoj Africi i zemljama južne hemisfere imamo slučajeve koji se pojavljuju kad oni ulaze u zimu. Ako se kod njih dogodi velika epidemija, onda je neizbežno da će se i kod nas opet pojaviti i na to moramo biti spremni – rekao je Foči.

Doktor smatra da treba da se radi na razvijanju vakcine, brzom testiranju i pripremanju kako bi ona bila dostupna za iduću sezonu.

Trenutno postoje dve vakcine koje se koriste  u kliničkim ispitivanjima na ljudima, jedna u SAD i jedna u Kini, i ona bi mogla biti na tržištu za 12 do 18 meseci. Takođe se istražuju načini lečenja – neki novi lekovi i lekovi namenjeni u druge svrhe, uključujući antimalarijske lekove hlorokin i hidroksihlorokin.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je objavio na tviteru da bi kombinacija hidroksihlorokina i azitromicina – antibiotika Sumamed-a koji je 1980. otkriven u Plivi, mogla biti delotvorna u lečenju  bolesti Covid-19 koju izaziva novi koronavirus. Medicinska zajednica je odbacila Trampovu tezu.

Dr Foči je upozorio da se radi o koktelu lekova čije je pozitivno delovanje za sada potvrđeno samo neslužbeno kroz pojedinačna iskustva, a ne u nekim opsežnijim istraživanjima.

Informacija o mogućoj efikasnostii ova dva leka zasnivaju se na iskustvima kineskih lekara u lečenju obolelih u Kini i na francuskoj studiji objavljenoj nedavno u stručnom časopisu “International Journal of Antimicrobial Agents”.

Studija, u kojoj je učestvovalo 30 obolelih od Covid-19, pokazala je da hidroksihlorokin skraćuje i ublažava simptome i da su efekti najbolji kada se uzima u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom. Problem studije je, između ostalog, to što je napravljena na malom i nereprezentativnom uzorku.

– Znam da ćemo Covid-19 uspešno suzbiti, ali stvarno moramo biti spremni za drugi ciklus – zaključio je Foči.

Njegove izjave ukazuju na to da virusu više odgovara hladnije vreme nego topli i vlažni uslovi, što se pokazalo u nekim preliminarnim istraživanjima. Smatra se da je razlog tome to što tokom hladnog vremena virusne kapljice ostaju duže u vazduhu, a imunitet je slabiji.

Još jedan mogući razlog je brže razgrađivanje virusa na toplijim površinama, verovatno zbog toga što se zaštitni sloj, lipidna ovojnica virusa, brže isušuje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here