U Novom Pazaru još nema obolelih, epidemiološka situacija nestabilna 1Foto: S. Župljanin

U Novom Pazaru još nema obolelih od korona virusa, ali je epidemiološka situacija nestabilna i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti.

Ovo je rečeno na jučerašnjem zasedanju Gradskog štaba za vanredne situacije. Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Novi Pazar Šefadil Spahić kaže da se čekaju rezultati za tri osobe, koje su hospitalizovane na Infektivnom odeljenju novopazarske Opšte bolnice.

– Pitanje je trenutka kada ćemo imati prvog obolelog. Možda je neka od ove tri osobe pozitivna na ovaj virus. Čekamo rezultate poslatih uzoraka, ali klinička slika ukazuje na to da je neko od njih pozitivan – naglasio je dr Spahić. Dodajući da je „epidemiološka situacija složena“ , zbog prisustva korona virusa u susednim opštinama (po dva obolela u Sjenici i Raški), Spahić je podsetio da su te obolele osobe imale kontakte sa građanima Novog Pazara.

„To nas zabrinjava i naš glavni zadatak je da pronađemo te kontakte i da ih izolujemo“, istakao je direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje.

Prethodnih dana na analizu je bilo poslato 13 uzoraka briseva i svi su bili negativni na korona virus. U Opštoj bolnici spremno je više od 100 kreveta za smeštaj potencijalno inficiranih, a od ponedeljka radi ambulanta, koja je namenski otvorena za zbrinjavanje pacijenata sa simptomima ove virusne infekcije. U proseku prima po 10 pacijenata. Ambulanta radi u tri smene.

Gradski štab je doneo odluku da se uže gradsko jezgro, ulice i pešačka zona, svakodnevno, više puta, čisti i dezinfikuje, jer je u tom delu grada najveća koncentracija ljudi. Tu će biti stacionirane policijske patrole, koje će usmeravati ljude i smanjivati gužve. U toku je čišćenje i dezinfekcija kompletnih višespratnica. Prema rasporedu, koji je utvrdio Gradski štab, biće dezinfikovane 63 stambene zgrade. Ovoj odluci podležu i višespratnice kojima su se stanari  ranije samoorganizovali.

Gradski štab je odmah formirao Kol centar i Operativni tim, koji starim i bolesnim dostavlja hranu i lekove. Članovi ovog tela su predstavnici 15 organizacija, koje se bave humanitarnim radom. Koordinator tima Albin Škrijelj kaže da im se građani javljaju ne samo za dostavu hrane i lekova, već traže i druge usluge: da im se daju brojevi telefona izabranih lekara, institucija, da im se plaćaju računi, ali i podižu novčane prinadležnosti.

– Novac podižemo uz obaveznu potvrdu Centra za socijalni rad. Od ukupno dostavljene pomoći u osnovnim životnim namirnicama, jednu trećinu smo kupili za novac onih koji nas zovu, a 60 odsto su donacije organizacija članica Operativnog tima – objašnjava Škrijelj. Do najudaljenijih domaćinstava na seoskom području stižu pripadnici Gorske službe spasavanja Srbije (GSSS). Na njihovom spisku je više od 30 domaćinstava.

Kada je u pitanju poštovanje mera za sprečavanje širenja korone virusa, policija ima pune ruke posla. Podnose se prekršajne i krivične prijave, ali ima i onih koji zbog nepoštovanja samoizolacije završavaju u karantinu u Pirotu. Najčešće se krši policijski čas i samoizolacija. Stariji od 65 godina su nešto disciplinovaniji. Tri dana u toku ove sedmice njih policija nije zaticala u kršenju mera zabrane kretanja.

Sedam prekršajnih i jedna krivična prijava

Novopazarska policija je juče saopštila da je za poslednja 24 sata podnela sedam prekršajnih i jednu krivičnu prijavu protiv osoba koje su kršile propisane mere. Po nalogu Osnovnog tužilaštva podneta je krivična prijava protiv lica koje je kršilo samoizolaciju, a po hitnom postupku Osnovni sud je odlučio da to lice bude upućeno u karantin u Pirotu. Prekršajne prijave podnete su protiv pet osoba koje su kršile policijski čas, a dve protiv starijih od 65 godina koji su prekršili meru zabrane kretanja.

Novopazarci na dnu lestvice

Novi Pazar – Ni poslednji podaci Zavoda za statistiku Srbije, o prosečnim zaradama u januaru ove godine, nisu doneli ništa novo kada su u pitanju zarade zaposlenih  u šest sandžačkih gradova. Sandžačke opštine kaskaju za republičkim prosekom od 10.000 do više od 13.000 dinara.

Prosečna plata u Novom Pazaru, bez poreza i doprinosa bila je 46.238 dinara ili za 13.700 dinara niža od republičkog proseka 59.941. Najveći grad u ovom regionu, u januaru je imao najniže zarade u odnosu na ostalih pet opština. Najbolju prosečnu zaradu imali su zaposleni u Sjenici 48.788 dinara. Prosečna plata u Novoj Varoši iznosila je 48.726 dinara, u Priboju 48.411, Tutinu 47.883 dinara, a u Prijepolju 46.439 dinara. S. N.

Biblioteka „Dositej Obradović“ nudi digitalno čitanje

Novi Pazar – Novopazarska biblioteka „Dositej Obradović“ čitaocima u ovom gradu omogućila je da, posebno za vreme trajanja vanrednog stanja, digitalno čitaju. Čitaocima je ponuđen izbor od 1.400 knjiga, časopisa, novina i druge književne građe. Sve publikacije su iz fonda Zavičajnog muzeja. S. N.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari