NOVI PAZAR – Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravlja na zvaničnom portalu covid19.rs, u Republici Srbiji je do 15 časova 28. marta 2020. godine registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva COVID 19.

“Dva lica sa mestom prebivališta u Novom Pazaru su pozitivna na novi korona virus” – potvrdio je visoki službenik Ministarstva zdravlja za indeksonline.rs

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim korona virusom u Republici Srbiji i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdaje obaveštenja za javnost. Prema podacima koje je upravo ta institucija objavila na zvaničnom portalu Ministarstva zdravlja covid19.rs, dva lica iz Novog Pazara su pozitivna na koronavirus.

Iz nadležnog Ministarstva pozivaju građane da se isključivo informišu koristeći zvanične, proverene i medicinski utemeljene informacije i podatke na službenim veb portalima Ministarstva zdravlja (covid19.rs), Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ (batut.org.rs) i Vlade Republike Srbije (srbija.gov.rs).

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar dr. Šefadil Spahić je na današnjem zasedanju Gradskog štaba za vanredne situacije izjavio da su podaci Ministarstva zdravlja netačni i da se u medijima šire dezinformacije.

Član Štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović rekao je da će odlukom Štaba protiv svih onih koji povodom aktuelne situacije plasiraju dezinformacije i šire paniku biti preduzete pravne mere.

Regionalna radio televizija Novi Pazar takođe je objavila vest da je podatak na portalu Ministarstva zdravlja (covid19.rs) netačan, i da u Novom Pazaru nema zabeleženih slučajeva obolelih novim korona virusom.

“Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je prema mestu prebivališa obolelih od novog korona virusa objavio na zvaničnom portalu Ministarstva zdravlja da su dva lica iz Novog Pazara pozitivna, a da uzorci stižu iz cele Srbije” – pojasnio je za indeksonline.rs službenik Ministarstva zdravlja.