Banke da shvate bez građana i privrede ne postoje: Dr Jorgovanka Tabaković o kursu, investitorima i merama pomoći

Bojana Caranović

29. 03. 2020. u 08:02

Guverner Narodne banke Srbije u razgovoru za "Novosti": U kriznim vremenima svako pokaže i svoju sposobnost i svoj karakter

Банке да схвате без грађана и привреде не постоје: Др Јоргованка Табаковић о курсу, инвеститорима и мерама помоћи

Dr Jorgovanka Tabaković

BANKARSKI sektor u Srbiji je stabilan, likvidan i u dobrom stanju. Narodna banka Srbije održava stabilan kurs, ima dovoljno deviznih rezervi, a očekujemo od banaka da pokažu odgovornost i shvate da bez građana, privrede, klijenata, ni one ne postoje!

Ovo je, u intervjuu za "Novosti", istakla guvernerka Narodne banke Srbije, dr Jorgovanka Tabaković, i poručila da se u sklopu odgovorne politike NBS, osim moratorijuma na otplatu različitih pozajmica, priprema niz mera za pomoć građanima i privredi.

* Znači li to da uprkos vanrednom stanju, ostajemo na dobrom kursu, na jakim nogama,, kada budemo pobedili koronu?

- Kažu da u kriznim vremenima svako pokaže i svoju sposobnost i svoj karakter. A mi imamo obavezu da izgrađenu stabilnost i stečeno poverenje očuvamo. Narodna banka Srbije u dužem vremenskom periodu održava relativnu stabilnost kursa dinara i ona nije ugrožena ni u ovim vanrednim okolnostima. Imamo sasvim dovoljno deviznih rezervi koje predstavljaju garant sigurnosti. Krajem februara ukupne devizne rezerve su iznosile oko 13,5 milijardi evra. Samo u poslednje tri godine NBS je na deviznom tržištu, kada su preovladavali pritisci ka jačanju dinara, kupovala devize i time uvećala devizne rezerve za više od pet milijardi evra. Time je dodatno ojačana sigurnost domaćeg finansijskog sistema upravo za ovakva vremena.

* Da li je virus korona "uplašio" investitore, najavljuju li povlačenje sa tržišta, ili odustajanje od novih ulaganja?

- Najvažnije je da građani znaju da se Srbija, za razliku od drugih zemalja, čak ni u periodu krize ne suočava sa slabljenjem valute. Srbija nije izložena izlasku investitora, koji imaju poverenje u ljude i institucije naše države - predsednika, NBS i Vladu - koji su pokazali da vode računa o stabilnosti domaće ekonomije i rastu na održivim osnovama. Upravo će to omogućiti da uticaj krize na našu ekonomiju bude blaži i da što kraće traje. U to veruju i investitori, ulažu u dinarske obveznice države, tako da ne napuštaju našu zemlju.

RADIMO NON-STOP * A Kako provodite vreme dok traje vanredno stanje?

- Moj posao, dužnost i obaveza jeste da sa svojim saradnicima, i u saradnji sa drugim državnim organima, pratim i situaciju u finansijskom sektoru, i stanje na domaćem i međunarodnom tržištu i da preduzimamo potrebne aktivnosti i mere.

* Među prvim merama koje ste uveli je zamrzavanje kreditnih obaveza na tri meseca. Koliko je ona značajna za privredu, a koliko za građane?

- U vanrednoj situaciji, bilo je neophodno da hitno reagujemo kako bi se očuvala finansijska stabilnost i u periodu koji sledi. U uslovima izraženih rizika od širenja zarazne bolesti, potencijalne poteškoće sa kojima se građani i privreda mogu suočiti su veoma realne. Otuda i zastoj u izmirivanju obaveza i za građane i za privredu. Mera je privremena i vanredna i trajaće dok traje i vanredno stanje uvedeno zbog pandemije. I za privredu i za građane ova mera ima isti smisao - da se preduprede negativne posledice, poveća raspoloživi dohodak, obezbedi likvidnost privrede radi suočavanja sa svim izazovima u uslovima vanrednog stanja.

* Da li su u planu još neke mere pomoći?

- Analiziramo efekte do sada preuzetih mera i preduzimaćemo dodatne aktivnosti ukoliko se za tim ukaže potreba. U potpunosti smo svesni da je u ovim vanrednim okolnostima proaktivna reakcija na sve potencijalne rizike od izuzetnog značaja. NBS ima na raspolaganju još niz instrumenata i neće se uzdržavati da ih iskoristi u slučaju potrebe. Pritom, treba voditi računa o postupnosti primene monetarnih mera, odnosno treba ih koristiti u pravom trenutku i obimu.

* Kakva je preporuka za one kojima ističe dozvoljeno prekoračenje, da li i oni podležu moratorijumu i kako izbeći filijale, a produžiti dozvoljeni minus?

- Cilj mera jeste da se olakša pozicija građana, tako da se zastoj u otplati odnosi i na obaveze po osnovu dozvoljenog minusa. Da klijenti za vreme trajanja vanrednog stanja ne bi morali da dolaze u prostorije banke, preporučili smo im da primene automatsko produženje minusa po tekućem računu klijentima koji ovu uslugu već koriste.

* Da li će NBS savetovati banke kako da nakon što prođe kriza, osmisle mere da olakšaju građanima i preduzećima?

- Istim propisom kojim je uvedena obavezna olakšica u vidu moratorijuma za dužnike banke, ostavljena je mogućnost bankama da definišu i druge olakšice za svoje klijente u vezi sa otplatom potraživanja, koje će imati i povoljniji regulatorni tretman. Zahvaljujući odgovornoj politici NBS, koja mora da ima na umu celinu sistema, bankarski sektor je stabilan i likvidan i u dobrom stanju da odgovori svim izazovima. Očekujem da banke i u ovoj situaciji pokažu odgovornost i da shvate da bez građana, privrede, klijenata ni one ne postoje.

* Da li se mogu očekivati paketi subvencionisanih kredita za preduzeća koja će tokom ovih meseci imati velike gubitke?

- Predsednik Vučić najavio je podršku privredi, država priprema paket ekonomskih mera namenjen, pre svega, privatnom sektoru. Mi smo snizili referentnu kamatnu stopu, doneli odluku o zamrzavanju obaveza, obezbedili likvidna sredstva bankama, kao mere podrške ekonomskom sistemu. I dalje ćemo preduzimati sve što je potrebno da sa stanovišta svoje nadležnosti doprinesemo minimiziranju negativnih posledica pandemije na privredu.

* Šta je vaša poruka i da li ćemo imati dovoljno snage za podizanje privrede kada sve ovo prođe?

- Sve ono što je izgrađeno u prethodnim godinama garant je i brzog oporavka, i jake volje i usmerenosti na dalji rast. Jedna od najcenjenijih finansijskih institucija, JP Morgan, ocenjuje da Srbija ulazi u period globalne ekonomske slabosti mnogo jača nego pred svetsku ekonomsku krizu. Naše je da uradimo sve da se sa krizom izborimo sa što manje štete. Da realno sagledamo okolnosti i već planiramo kako da nadoknadimo ono što radom i pametnim merama može da se nadoknadi. Ali, očekujem i da svi poštuju posvećenost onih koji daju sve od sebe da se izborimo sa problemima, počev od predsednika, lekara, vojske, policije, pa i NBS... Ponosna sam na sve koji Srbiju u ovoj situaciji osećaju svojom. Nema boljeg iskustva od onog stečenog tokom kriznih vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

zoki

29.03.2020. 09:16

Kakva je to olaksica sto necete platitit kredit kad vam banka zaracunava kamatu za ta tri meseca.Kome se to isplati,kad su kamate inace velike.

Mačakpodšlemom

29.03.2020. 10:48

Ako ste uveli moratorijum onda to treba da znači da je sve stopirano. Ali NE banke zaračunavaju kamate i dodatno zarađuju.To je podlo i nema veze sa pomoći. Ne mislite valjda da će nam biti bolje kad prođe sve. Tek nam je tada potrebna odgovorna i socijalna država. Biće mnogo ljudi bez posla. Biće mnogo gladnih. Biće haos ako odmah ne preduzmete mere za spas privrede i građana. Za početak oduzmute bankama mogućnost zarade putem zaračunavanja kamata dok traje ovo stanje.

Spartanac

29.03.2020. 11:12

Ja bi vas naj ljubaznije zamolio da se odreknete trecine svoje ogromne plate.I pokazete koliko ste humani danas kad su i svi ostali gradjani na minimalcu.Saopstite nam to javno putem javnog medija.Tek tada ce vase reci imati tezinu..

DW

29.03.2020. 11:53

U Srbiji se budžet puni pre svega od PDV-a, akciza i taksi, a manje od poreza na bogatstvo. Na kraju će ispasti da sirotinja (kroz budžet) treba pomagati bogate. I gde je tu liberalna ekonomija koja se ovde stalno promoviše? Kad bogatašima ide dobro onda liberalizam, a kada propadaju onda socijalizam i državo pomagaj.