Seniori šalter zamenili mrežom i telefonom: Papirologija se obavlja i u izolaciji

J. L. - J. Ž. S.

29. 03. 2020. u 10:30

Veliki broj institucija izlazi u susret najstarijima u vreme vanrednog stanja. Olakšana, ne samo isplata novca, već i e-šalter Fonda PIO za administrativne poslove

Сениори шалтер заменили мрежом и телефоном: Папирологија се обавља и у изолацији

PENZIJE za 1,7 miliona penzionera u Srbiji isplaćuju se i tokom vikenda, a Narodna banka Srbije (NBS) dala je instrukciju bankama i pošti da izađu u susret najstarijima kako bi što pre došli do svog novca, koji je Fond PIO uplatio još 23. marta. U planu je da penzije najkasnije do 31. marta stignu do njihovih korisnika.


Banke bi trebalo, po preporuci NBS, da omoguće isplatu gotovog novca sa radnim vremenom kao i u toku radne nedelje, a takođe će nastaviti da pozivaju korisnike i anketiraju ih u vezi sa načinom isplate za koji su se opredelili. Najveću podršku u ovom poslu Fondu PIO i bankama daće u stvari poštari.


Kako bi se najstarijima olakšalo ne samo da podignu svoj novac, već i da završe određene administrativne poslove i PIO je otvorio e-šalter u vreme vanrednog stanja. Na ovaj način mogu se podnositi ne samo zahtevi za penziju, već se i izdaju uverenja o podacima iz matične evidencije, potvrde o životu, žalbe i slično. Svi obrasci se mogu pronaći na sajtu Fonda, a dokumenta se šalju mejlom ili poštom.


Da je sve podređeno najstarijima, kojima je u ovom trenutku potrebna najveća podrška pokazuje i primer Gerontološkog centra u Subotici. Oni su sve usluge koje su njihovim korisnicima bile svakodnevno dostupne, preselili na male ekrane.


Uprava i saradnici subotičkog Gerontološkog centra, prvi i zasada jedini u našoj zemlji, snimili su emisije namenjene našim najstarijim sugrađanima, koje će svakodnevno biti emitovane na lokalnim televizijama i društvenim mrežama.


- Uz dobro poznata lica, domaćina klubova i radnih terapeuta svi penzioneri u gradu uživaće u emisijama "Vežbajte sa nama", joga, gong zvučna terapija, muzikoterapija, "Glumimo zajedno", Engleski jezik, Kviz, "Kuvajte sa nama" - najavljuje Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. - Naša ideja je bila da sve sadržaje koje inače praktikujemo sada prenesemo u elektronsku formu i tako pružimo nešto zanimljivo svim penzionerima koji sada ne smeju da izlaze iz kuće.


U dogovoru sa dve lokalne televizije, svako jutro u osam, odnosno devet sati, na malim ekranima biće emisija "Vežbajte sa nama", koju će voditi kvalifikovani terapeuti.


- Naši stari ne mogu sada da se kreću, da šetaju i obavljaju svakodnevne aktivnosti na otvorenom, i zato nam je bilo važno da im prikažemo rekreaciju koja je prilagođena njihovoj starosnom dobu - dodaje Ivanišević. - Posle vežbanja biće prikazana jedna emisija, a u popodnevnom terminu i druga. Sadržaji su i više nego zanimljivi i nadamo se da će svi pronaći nešto za sebe i da će im tako ovi dani u samoizolaciji proći brže i lepše.



POČEK ZA POTVRDE O ŽIVOTU


SVIM državljanima Srbije, koji primaju penzije iz Austrije, Hrvatske, Kanade, Holandije i Bugarske ista penzija će biti isplaćena i tokom vanrednog stanja, bez obzira na to što nisu u mogućnosti da dostave uverenje o životu inostranim institucijama penzijskog osiguranja.

Mađarska, Švajcarska, Češka i Luksemburg još uvek razmatraju predlog, a Srbiju će o svojoj odluci obavestiti u najskorije vreme. Ni naš Fond u slučajevima neblagovremenog dostavljanja ovih uveranja neće prestajati sa isplatama.


I IZVRŠITELjI MORAJU DA SAČEKAJU


FOND PIO neće obustavljati penzije i delove penzija korisnika po izvršiteljskim zaključcima, počev od isplate penzija za mart 2020. godine, što je u skladu sa Uputstvom za rad izvršitelja u vreme vanrednog stanja koje je donela Komora javnih izvršitelja. Sa obustavom će se nastaviti po ukidanju vanrednog stanja.


Kako najavljuju iz PIO, neće se sprovoditi ni obustave u roku od 90 dana počevši od 31. marta po svim kreditima, odnosno neće biti administrativne zabrane na čekovima najstarijih.


POZORIŠTE U KUĆI


NAJSTARIJIMA su uz minimalno znanje rada na kompjuteru i baratanja internetom dostupni i repertoari mnogih pozorišta, postavke muzeja i sadržaji biblioteka. Sada su od kuće dostupni Narodno pozorište, Narodni muzej, Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, dok se na filmskom kanalu Srbije mogu besplatno gledati domaći filmovi. Ovo je prilika da se pogleda virtuelna izložba čuvenog muzeja Versaj, više od 600 koncerata Berlinske filharmonije, priključila se i Metropoliten opera, a tu su i sadržaji NASA biblioteke uživo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije