Nećete ostati napušteni: Italija spremila novac za podršku građanima koji su zbog epidemije ostali bez prihoda

Novosti online / Milica Ostojić

29. 03. 2020. u 12:23

Gradonačelnici u 8.000 italijanskih opština treba da rasporede sumu od 4,3 milijarde evra od početka aprila. Oni će dodeljivati novac u zavisnosti od ekonomskog stanja građana

Нећете остати напуштени: Италија спремила новац за подршку грађанима који су због епидемије остали без прихода

Premijer Konte / Foto Tanjug-AP

RIM - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA


Italija sprema četiri milijarde i 300 miliona evra koje će podeliti opštinama za funkcionisanje u narednom stanju i 400 miliona za pomoć osobama koje su u najvećim ekonomskim teškoćama. Njima će biti dodeljeni bonovi za kupovinu hrane ili za dostavljukući u organizaciji Civilne zaštite.

Ovu konkretna pomoć, koja kreće od naredne sedmice, sinoć je najavio u vanrednom obraćanju italijanski premijer Đuzepe Konte.

Konte je izjavio da su svi svesni da mnogo osoba pati psihološki i ekonomski, pa će zato gradonačelnici u 8.000 opština rasporediti sumu od 4,3 milijarde evra od početka aprila. Oni će dodeljivati novac u zavisnosti od ekonomskog stanja građana na teritoriji svake opštine.


Suma od 400 miliona evra urgentno je namenjeno osobama koje u ovom času nemaju bilo kakvih sredstava da kupe hranu, mogu da je kupe od dodeljenih bonova ili da im bude dostavljana kući ako su nesposobni da izađu ili su u kućnom karantinu, a u međuvremenu se ojačava i mreža donatora velikih prehrambenih preduzeća koja će hranu davati i po sniženim cenama.


Razrađeni su različiti načini podrške građanima koji su prinuđeni da ostanu kod kuće i ne rade. Svi oni dobiće do 15. aprila novac preko Kase uzajamne pomoći. Vlada razmatra modalitet da pomoć stigne do 11 miliona stanovnika.


Na taj način država želi da postigne da se niko od građana ne oseti sam i napušten. Radi se i na merama podrške širokoj lepezi profesija, samostalnim radnicima, komercijalistima, arhitektima, novinarima koji ne rade u ovom času, advokatima, poljoprivrednim radnicima, sezonskim, samostalnim zanatlijama, koji od 1. aprila mogu da traže novac.


Italijanski premijer se osvrnuo i na protekli neuspeli Samit evropskih lidera u vezi sa pomoći u vremenu pandemije, „reč je o sastanku sa istorijom i uvereni smo da svi treba da budu na svom nivou, boriću se do poslednjeg grama energije da dobijem odgovor od Evrope, energičan i koherentan, gde svi treba da budu na visini ovog izazova“.


Evropa treba da uradi nešto što se zove za sada i za posle. Konte se nada da Evropa neće počiniti tragične greške jer tako bi „celokupna evropska građevina rizikovala da izgubi svoj razlog postojanja“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije