Šojić ni sada ne miruje: Lane Gutović kaže da je bio izolovan i pre virusa korona

Šćepan MAROVIĆ

29. 03. 2020. u 13:30

I pored zabrane izlaska iz kuće, Milan Lane Gutović slobodno vreme provodi radno: Čovek ne voli prinudu i zbog toga većini ova situacija liči na robiju, ali moramo ostati pribrani i kod kuće

Шојић ни сада не мирује: Лане Гутовић каже да је био изолован и пре вируса корона

Foto M. Labudović

JEDAN od najvećeh humorističkih srpskih glumaca, komičar kakav se retko viđa na ovim prostorima, voditelj brojnih emisija, čovek koji ni u 73. godini ne posustaje i aktivno se bavi profesijom koja ga je proslavila. Starijoj generaciji ostaće upamćen po četiri nastavka filma "Tesna koža", a mlađima po TV serijalu "Bela lađa", dok oba antologijska ostvarenja povezuje jedno ime - Srećko Šojić. U vreme virusa korona izolacija svima dođe kao moranje, posebno pripadnicima trećeg doba, a Milan Lane Gutović ističe da ovdašnji narod ne voli kada mu se nešto naredi.


- Nije mene ovaj virus priveo pameti da je izolacija nužna. Mnogo pre njega sam već bio izolovan - za "Novosti" priča popularni Šojić. - Sa namerom sam odgovarajući na vaše pitanje o izolaciji u stvari govorio o samoći, mada postoji razlika. Samoća se bira ili ti je sudbinom dodeljena, a izolacija se naređuje i presuđuje. Čovek ne voli prinudu i zbog toga većini ova izolacija liči na robiju... Što i jeste. Sa robije beže i oni koji su je zaslužili, a kamoli ovi koji su nevini zatočeni. Zbog toga građani beže iz kuće na ulicu i u vreme zabrane. Ipak, naravno da treba ostati pribran i ne izlaziti dok se situacija sa virusom korona ne stabilizuje.


Čuveni glumac karijeru je počeo davne 1968. godine iako nikada nije imao nameru da se bavi ovom profesijom pošto je upisao Prirodno-matematički fakultet. Ipak, na nagovor sestre diplomirao je na Akademiji za film, radio i televiziju i u narednim decenijama postaje simbol "zdravog" humora na prostoru bivše Jugoslavije. U doba vanrednog stanja, u kojem bi svi trebalo da imaju više slobodnog vremena nego inače, Lane Gutović pomalo u zbilji, a pomalo u šaljivom tonu, kako samo on zna, ističe kako slobodnog vremena zapravo - nema.


- Izolacija u mom slučaju liči na orezivanje voćaka. Tada se seku grane koje remete voćku da rađa - u svom stilu za naš list govori legendarni glumac. - Meni su "orezane" predstave i probe, nije mi dato da se bavim onim što volim i što smatram korisnim. Nemam višak slobodnog vremena. Sada se bavim sređivanjem papira i knjiga koje nisam sredio, jer sam bio zauzet probama i predstavama... Teorija kaže da sam čovek može ili da ređa pasijans, ili da igra čoček, ali evo može i papire da sređuje... Ne toalet, naravno.


Gutović je bio jedna od čuvenih "Bojanovih beba", zajedno sa svojim kolegama sa klase Josifom Tatićem, Ivanom Bekjarevim, Đurđijom Cvetić i Tanasijem Uzunovićem, koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a gde se posle odsustva vratio čuveni glumac koji u ovoj godini ima ulogu u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović". Prvak drame Narodnog pozorišta postao je 2006. godine, a zbog novonastale situacije ova institucija nedavno je ponudila građanima Srbije mogućnost da njihove čuvene predstave mogu pogledati putem interneta.

Foto V. Danilov

- Pozorište je specifično iz više razloga. Samo jedan od razloga je prizor gledališta i zavese koja se pred vama otvara i uvodi vas u drugi svet - kaže istaknuti umetnik.


- Drugi načini su da se gledalište prenese na scenu ili da se scena prebaci u gledalište, a da publika bude na sceni, ali to proizvodi nešto drugo od onoga što je pozorište u svojoj prirodi. Pošto sve može, jer ništa nije zabranjeno, može i da se snimak predstave ponudi kao predstava. Što se mene lično tiče, nije ni približno isti doživljaj gledati dobru predstavu uživo ili preko televizije i interneta, pa se gledanja takvih snimaka prihvatam kao mlakog piva ili tanjira hladne čorbe. Odgledam takvu predstavu, ali posle ostanem u uverenju da se Linkoln bolje proveo u pozorištu.


Predstave u kojima se proslavio i preko kojih je zaslužio brojna priznanja su "Protekcija", "Kad su cvetale tikve", "Za kim zvono zvoni", "Lažni car Šćepan Mali", "Šuplji kamen", dok poslednje dve decenije Gutović ima svoj "Kabare" sa kojim je gostovao širom sveta. Na filmskom platnu ostaće upamćen po ulozi Srećka Šojića u filmskom nastavku "Tesna koža" i seriji "Bela lađa", uz kog su uživale brojne generacije ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije. Nagrada Zlatni ćuran za životno delo glumcu komičaru zasluženo mu je dodeljena prošle godine.

Foto A. Stanković


PRIZNANjE I OD MAKEDONACA


POPULARNI glumac je 2014. godine dobio nagradu koju mu je dodelio najgledaniji makedonski TV magazin Backstage, koji se svakodnevno emituje na Prvom programu Makedonske radio-televizije. Ovo priznanje zaslužio je ulogom Srećka Šojića u filmu "Tesna koža", koji je u toj zemlji postao najrepriziraniji strani film i najveći favorit tamošnje publike.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije