EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijska vlada u borbi protiv koronavirusa najavljuje zaoštravanje mera i ističe da Austrija trči maraton koji još traje, te da je trenutno zatišje pred buru.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc saopštio je danas nove, dodatne mere, koje predviđaju i nošenje maski, najpre u supermarketima, a kasnije, kada bude dovoljno te zaštitne opreme, i na javnim mestima.

– Nakon dve nedelje spuštanja javnog i privrednog života na minimum, nalazimo se tek na početku maratona. Kada sam jutros ustao i otišao u kancelariju dobio sam SMS od prijatelja koji mi je poželeo sve najbolje i izrazio nadu da ću na ovoj konfereniji saopštiti da su sve mere završene, jer ovo niko ne može više da izdrži. Svestan sam da mnogi to žele da čuju od nas. Ali istina je da se radi o matratonu. Nije naš zadatak da kažemo što se želi čuti, već da budemo iskreni prema građanima – poručio je Kurc.

Rekao je da smatra velikim problemom što i dalje ima onih koji umanjuju i ne shvataju opasnost, čak i među ekspertima.

Preneo je da je vlada proteklih dana analizirala stanje sa stručnjacima, i da je realnost takva da je dobro što su preduzete mere, koje deluju, ali je neophodno dalje snažno smanjiti širenje.

Faktor replikacije, prema njegovim rečima, mora pasti na ispod 1.

– Ovo je tišina pred buru, a kako može biti surova bura možemo videti u susednoj Italiji. Molim vas da mere poštujete, sve da činite da se bolest ne širi dalje, da vaše socijalne kontakte smanjite na minimum – podvukao je Kurc.

Rekao je da se uvode nove mere, od kojih je prva pojačana zaštita posebno rizičnih grupa.

Dalja mera je obezbeđivanje doslednog pridržavanja mera koje je donela vlada.

I treća mera je obaveza nošenje maski, preneo je Kurc.

– Svestan sam da su maske za našu kulturu nešto strano. Znamo slike Azijata koji su uvek delovali čudni sa maskama. To nije deo naše kulture, ali je potrebno da taj korak preduzmemo i smanjimo dalje širenje viusa. Ne radi se o zaštitnim maskama koje nosi medicinsko osoblje, već o zaštiti nosa i usta, maskama koje pokrivaju nosa i usta – kazao je on.

Ujedno je kazao da bi bila greška misliti da te maske nekog mogu da zaštite od infekcije, ali njima se obezbeđuje da ne može lako doći do infekcije preko vazduha.

Maske, kako je podvukao, nisu zamena za potreban razmak od metra.

Kurc se zahvalio lancima supermarketa, koji će se baviti raspodelom maski.

– Čim maske dospeju u Austriju, ali je trenutno teško da se to dobiju u većim količinama, to će biti verovatno u sredu, na ulazu će se kupcima davati maske. Od tenutka kada se maske daju obaveza je svako da je nosi prilikom kupovine. Cilj je da se maske ne nose samo u supermarketima, već svuda gde postoji kontakt sa ljudima – objasnio je on dodajući da, kada se dobije maska na ulazu i ne stavi, lice neće moći da uđe u prodavnicu.

Najavio je da će ove nedelje, po slučajnom uzorku, biti testirano 2.000 ljudi, kako bi krajem nedelje, po prvi put mogao da se sagleda “kompletan ledeni breg, a ne samo vrh, kao do sada”.

– Na taj način ćemo znati koliko odsto stanovništva je inficirano, a testovima na antitela utvrdićemo i koliko ih je imalo infekciju, a da to nije primetilo – objasnio je on.

– Teške nedelje su pred nama, ali cilj je zajedno kao “tim Austrija” da učinimo sve da ne bude situacija tako teška kao kod suseda Italije I učinimo sve da što pre izađemo iz krize I vratimo se normalnosti. Ovo je ispravni put za spašavanje života, ali i vraćanja jakoj privredi kakva je bila austrijska I mora biti I u bududće – istakao je Kurc.

Vraćanje u normalno stanje zavisiće, kako je podvukao, od discipline građana i razvoja krivulje, koja je i dalje previsoka.

Vicekancelar Verner Kogler je kazao da je glavni cilj vlade da se spasi što veći broj života, dodajući da se već zna da će od ove bolesti umreti više osoba nego što možemo zamisliti.

Najavio je da će vlada ubuduće, kod svojih analiza, fokus staviti i na indikatore kao što je broj hospitalizovanih, osoba koje se nalaze na intenzivnoj nezi, kao i broj umrlih.

– U Austriji je stanje mnogo bolje nego negde drugo, ali to zato što zaostajemo vremenski po pitanju izbijanja bolesti I što smo uz pomoć građana brže I ciljano delovali, za razliku od drugih. Ovo nije grip, inače brzina širenja ne bi bila tako velika. To mora da se shvati čak iako nismo eksperti. Samo ako se poštuju sve mere možemo se postepeno vratiti brže u normalan život – poručio je Kogler.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da je rast obolelih širom sveta zabrinjavajući i da će još ove nedelje broj inficiranih dostići million.

U Austriji, kako je preneo, trenutno je 9.131 obolela osoba, ima 108 mrtvih i 199 se nalazi u bolnici.

Kazao je da se primećuje delovanje mera, ali još ne dovoljno.

– Stopa udvostručavanja infekcija bila je na početku na 2,5 dana, a sada je na 5,9, a treba da budemo na 14 dana – objasnio je on dodajući da je uspešno istrčano par kilometara maratona, ali cilj još nije na vidiku.

Objasnio je da dodatna mera, koja se tiče zaštite rizičnih grupa, pogađa pre svega one koji imaju teška dodatna oboljenja.

– Starije osobe smo već zaštitili, a tokom ove nedelje izaćićemo sa preporukama za osobe koje imaju teže bolesti, te im je imuni sistem slab. Za njih ćemo uredbom doneti oslobađanje od posla – objasnio je on.

Takođe uredbom će se naložiti I održavanje razmaka od metar, što će značiti i za supermarkete da će morati da obrate pažnju na broj kupaca u jednom trenuktu u prodavnici.

Što se maski tiče,koje treba nositi, one nisu, kako je rekao, zaštita od infekcije, već od širenja zaraze.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao je da oni koji još nisu razumeli opasnost i mere to morati da shvate.

Ukazao je da se ne smeju više dogoditi slike kakve su bile protekle subote na pojedinim pijacama, koje su bile prepune ljudi.

– Držite se razmaka od najmanje metra, a ko to ne čini biće kažnjavan – podvukao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here