Covidov SMS 1Foto: Stanislav Milojković

Moja neodustajna borba protiv sramne biološke segregacije starijih od 65 nije promakla Visokoj Pažnji.

U petak uveče, tokom Visokog TV Izlaganja, Vrhovni Antivirus u jednom momentu pomenu „neke“ – koje li, Bože – koji „traže da se starijima dozvoli šetnja od 7 do 9 PM“. Antivirus je bio decidiran – ne mere, pa ne mere. Tačka. Moja se malenkost „prepoznala“ u tim „nekim“.

I malčice bila i ponosna.

Vrhovni Antivirus i njegov Kasperski ni po obrazovanju ni po funkcijama koje obavljaju nisu u obavezi da znaju, ali bi dvorski lekari morali znati da u slučaju hroničnih kardiovaskularnih bolesnika – a otprilike 80% starijih od 65 godina to jeste – četrdesetpetominutne šetnje nisu švrćkanje ni skitnja, nego najefikasnija terapija za te boljke, naročito za bolest perifernih krvnih sudova.

Ali monomanija čini svoje. Nekako se ustalilo mišljenje da nema druge smrti osim one od korone i da – ako pandrkneš od nečeg drugog – možeš smatrati da nisi ni umro.

U svakom slučaju, smrt će ti proći nezapaženo.

Ovo što ću sad reći ni dvorski lekari nisu u obavezi da znaju, ali bi bilo dobro da saznaju. Inertno društvo poput našeg, razdirano decenijskim protivurečnostima i sukobima – društvo koje je do izbijanja epidemije bilo na ivici eksplozije – ako se naglo zaustavi, lako može završiti u imploziji posle koje na površinu izbijaju sve one demonske sile koje su kinjile svetog Antonija kad se vaktile, iz neepidemioloških pobuda, beše samoizolovao u pustinji.

Ha, ha, ha, ha, kakvo sublesasto fantaziranje, zacelo će ovo tako biti primljeno na Visokom Mestu i u Zgradi Federacije, ali podsećam Visoko Mesto i Zgradu Federacije da je istim takvim hahakanjem dočekan i covid19.

Komedijant slučaj je udesio da tadašnji glavni antivirusni šaljivdžija, dr Pulmologović, sada sedi u tzv. kriznom štabu i na dnevnoj bazi daje psihotične izjave državotvornim tabloidima.

Pisac hoće da kaže sledeće.

U takozvanom Kriznom štabu, osim epidemiologa i infektologa koji su paničari po službenoj dužnosti, trebalo bi da sede i eksperti iz mnogih drugih oblasti – praktično svih – koji bi združenim snagama analizirali i druga iskustva osim kineskih i u saradnji sa paničarima pokušali da unesu malo nijansi u crno-beli svet „rata“ protiv korona virusa.

Eh, kad se setim šezdesetih godina XX veka i nastavnika/ca koji su nam na časovima Poznavanja prirode i društva ispunjeni socijalističkim ponosom ispredali priče o „čoveku koji je konačno savladao prirodu“, pomislim da smo još dobro i prošli s obzirom na to koliko smo je potcenjivali.

Posle mnogo godina sam iz drevnih knjiga doznao da priroda ne voli da biva savladavana, a naročito ne da se po njoj prčka i da smo tako, zahvaljujući istraživanjima o strukturi atoma dobili atomsku bombu po nosu, kao što smo, zahvaljujući čeprkanju po ćelijama i genima, dobili viruse kojih u prethodnim vekovima nije bilo.

Covid 19 hoće da nam kaže sledeće – menjajte sebe, pa ću se i ja povući. Ne budete li se promenili, vratiću su još mutiraniji pa ću vam tek onda nanu naninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari