Na području Pirotskog okruga 52 osobe obolele od korona virusa 1Foto: Z.Panić

Epidemiolog  Zavoda za javno zdravlje u Pirotu dr Radmila Zec izjavila je danas da su na području Pirotskog okruga obolele 52 osobe, a brojka od 7 potvrđenih slučaja covid19 virusa je ostala ista jer se laboratorijska potvrda od petka popodne ne radi na Torlaku.

„Broj zvanično potvrđenih slučajeva samo je vrh ledenog brega pa se obolelima smatraju osobe koje su bile u potvrđenom kontaktu sa obolelima, a već se javljaju i porodične epidemije“, rekla je doktorka Zec.

Prema njenim rečima,  cifra od potvrđenih sedam slučajeva obolelih od korona virusa ostaje ista zato što se laboratorijska potvrda ne radi na Torlaku od petka popodne jer se čekaju stručno-metodološka uputstva za masovna testiranja.

„Čekamo i uputstva gde ćemo slati uzorke, najverovatnije će to biti Klinički centar Niš ili neka laboratorija Niš. S obzirom da od petka popodne ne šaljemo uzorke broj potvrđenih je ostao isti – sedam“, precizirala je dr Zec. Ona je dodala da  imaju potvrđene kontakte i sumnju na području celog Okruga i sa područja Bele Palanke, Babušnice, Dimitrovgrada i Pirota.

„U kućnu izolaciju od početka smo stavili 453 osobe. To su kontakti iz porodice, na radnom mestu. Procedura je takva da se osobe koje su u najbližem kontaktu, bilo na radnom mestu ili u kućnim i porodičnim kontaktima sa obolelima, provode sa potvrđenom ili obolelom osobom duže od 15 minuta u zatvorenom prostoru na udaljenosti manjoj od dva metra, su u visokom riziku“, rekla je doktorka Zec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari