Pomažu starima u duploj izolaciji: Volonteri obilaze Metohiju

D. ZEČEVIĆ

31. 03. 2020. u 10:19

U metohijskim opštinama Peći, Klini i Istoku volonteri i zdravstveni radnici obilaze najugroženije stanovništvo. Snabdevaju ih svim neophodnim namirnicama, lekovima i higijenskim sredstvima

Помажу старима у дуплој изолацији: Волонтери обилазе Метохију

Volonteri na terenu

BAKA Rumena Ljubić, profesor u penziji iz Peći, u izolaciji je već dvadeset godina. Ona svoju kuću u gotovo samom centru Peći nije želela da napusti ni kada su Srbi izbegli iz ovog grada 1999. godine, a kako nam je svojevremeno kazala, najviše joj nedostaju razgovor i druženje. Usamljenu staricu, koja je poslednjih dana u dodatnoj izolaciji i bez namirnica, posetili su volonteri kriznog štaba Privremenog organa opštine Peć koji su joj dopremili neophodne životne namirnice i lekove.

- Sredstvima koja su donirali svi članovi kriznog štaba kupili smo brašno i ostale životne namirnice, kao i higijenske pakete, koje naši volonteri dele usamljenima i najugroženijima - kaže Miloš Dimitrijević predsednik Privremenog organa i kriznog štaba opštine Peć.

Osim volontera, usamljena staračka domaćinstva u nekoliko sredina u ovoj opštini gde ima Srba obilazi i medicinsko osoblje.

- Na području opštine imamo 120 starijih osoba, od kojih je njih tridesetak kojima je potrebna svaka vrsta pomoći, tako da sa volonterima na teren odlaze i medicinske ekipe ovdašnjeg Doma zdravlja predvođene doktorkom Stanislavom Radović - kaže Dimitrijević, napominjući da na području ove opštine živi oko hiljadu Srba.
Slična situacija je i u opštini Klina u kojoj predsednik opštinskog kriznog štaba Božidar Šarković sa jedanaest volontera i četiri gerentodomaćice obilazi i snabdeva 69 starijih od 65 godina.

DONACIJA

PREDSEDNIK opštinskog kriznog štaba u Klini, Božidar Šarković, napominje da su članovi štaba, Vesna Pešić, Mladen Šarković i Ivan Popović donirali Domu zdravlja u Osojanu u opštini Istok 500 evra za kupovinu najpotrebnijeg medicinskog materijala i opreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije