Ujedinjene virtuelne galerije: Kultura se prilagodila novim uslovima

M. KRALj

31. 03. 2020. u 12:36

Posle zatvaranja izložbenih prostora zbog pandemije virusa korona. Svakoga dana na haštagu "umetnostuvremekrize" po jedan umetnik

Уједињене виртуелне галерије: Култура се прилагодила новим условима

Ana Popesku, galerija "Laufer"/ Ravnikar art space

ZATVARANjE beogradskih umetničkih galerija zbog pandemije virusa korona, dovelo je do njihovog umrežavanja u virtuelnom prostoru. Naime, sa svog instagram-naloga Galerija "Laufer" je prva postavila sliku jednog od svojih umetnika pozivajući ostale da joj se pridruže koristeći haštag #artintimesofcrisis (#umetnostuvremekrize). Odmah se pridružila "Iks vitamin" galerija, a potom i "Drina", "U10", "Rima", KC "Grad", Art Weekend Belgrade, "Novembar", "BelArt" i "B 2". Virtulenom pokretu iz Ljubljane su se pridružile Visconti Fine Arts i Galerija fotografija.

- Iskoristili smo ovu drastičnu krizu kao priliku da razvijamo saradnju među galerijama - objašnjava David Laufer, vlasnik galerije koja je pokrenula ovu inicijativu. - Posle krize skoro je sigurno da će velike svetske galerije biti još jače, dok će za ostale situacija biti teža. Preko društvenih mreža postoji prilika da se borimo za naše umetnike i našu umetničku scenu u nekoj pozitivnoj konkurenciji - ujedinjenja resursa, podele profita. Virus korona će samo biti akcelerator za neku već postojeću dinamiku.

I posle krize, prema njegovom mišljenju, ujedinjeni nastup privatnih galerija biće jednako potreban kao i sada:

- Privatne beogradske galerije moraju mnogo više da sarađuju i da se bore zajedno, i ako nas ova kriza gurne u tom pravcu, možemo biti jači i vidljiviji posle nje nego pre - zaključuje sagovornik.

Negovanje duha zajedništva i solidarnosti je u situaciji kao što je sadašnja neophodno, ističe Ksenija Marinković, suosnivač i kustos Galerije "Iks vitamin".

- Ovo je takođe i povod da se raznovrsna i elokventna galerijska scena predstavi publici, ne samo u Beogradu već i šire. Mi delimo isti društveno-ekonomski i kulturološki prostor. Takođe delimo i publiku koja još nema striktno profilisan afinitet, već prati sva dešavanja iz oblasti kulture i umetnosti jednako. To nije loše, naravno, ali je potrebno prikazati mogućnosti diversifikovanog profesonalnog pristupa koji nude različiti galerijski koncepti.

Sofija Jehina, galerija "Laufer"

Mihael Milunović, galerija "Iks vitamin"

Inicijativi se, kako nastavlja, nisu još priključile sve galerije, ali postepeno i svakodnevo ih je sve više:

- Verujem da će iz ove virtuelne saradnje nastati i neke nove inicijative koje mogu biti korisne celokupnoj sceni, publici a i samim galerijama. Lično se radujem danu kada ću posetiti izložbe koje će prirediti moje kolege i kada ćemo moći lično i uživo da razgovaramo o budućim saradnjama - zaključuje Marinkovićeva otkrivajući da će "Iks vitamin" i ove godine učestvovati na Sajmu umetnosti u Berlinu koji je odložen za septembar, kao i da će, kada sve ovo prođe, nastaviti dugoročni projekat Aukcija savremene umetnosti koju realizuju sa galerijom ŠTAB.

Mrđan Bajić, galerija "Rima"

VEĆnekoliko godina i pre ove krize, galerijski posao se menjao, zbog društvenih mreža, zbog poskupljenja života, i naročito zbog same krize vrednosti u svetu savremene umetnosti - dodaje Laufer. - Praktično to znači da sve manje ljudi ide u galerije, a sve više prati sadržaje i kupuje - na "Instagramu". Postoji onda važno pitanje: kako održati fizički mesto koji je prazno 90 odsto vremena. Kako galerija može da bude i dalje relevantna i potrebna u ovom kontekstu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije